Kínai osztrigaszósz prémium -lee kum kee

Chinese oyster sauce premium -lee kum kee

Ár:
2.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 255 g
Bruttó egységár: 10 784 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Prémium minőségű, kínai osztrigaszósz 40% osztrigakivonattal, a Lee Kum Kee-től, amit maga az osztrigaszósz "szülőatyja" alapított. Többfajta - friss - osztrigából készült, a Lee Kum Kee egyedi módszerével - lassan főzve - hogy az osztriga ízt minél inkább megőrizze.

Sötétbarna, bársonyos, sűrű, viszkózus állagú. Nem egy nagyon markáns ízvilágú szósz, mégis összhatásában egy igen hatékony ízesítő eszköz, leginkább mély umami íze miatt, amely természetes ízfokozóként működik. Sós és édeskés, édesebb, mint a thai osztrigaszószok, ugyanakkor lágyabb is. Bár megfelelő bármilyen délkelet-ázsiai ételhez, amely osztrigaszósszal készül, mégis, ha van rá lehetőség, célszerűbb kínai ételekhez használni, hiszen egy kínai ízvilághoz igazított szósszal van dolgunk.

Bár osztriga alapú szószról van szó, mégsem olyan penetráns ízű, mint a halszósz. Nem olyan sós, mint a szójaszósz. Első pillantásra ugyan hasonlít a hoisin szószhoz, nem összetévesztendőek, és nem is csereszabatosak, teljesen más összetevőkből állnak, más az ízviláguk, és más ételekhez is használják.

Ez a relatív újkeletű ízesítő eredetileg Kínából származik, 1888 óta létezik egy „balesetnek” köszönhetően. Lee Kum Sheung, a Lee Kum Kee termékcsalád megalkotója, egy alkalommal véletlenül túlfőzte az osztrigát, és egy sűrű, barnás, nagyon aromás, intenzív ízű, enyhén karamellizálódott szószt kapott. A mai osztrigaszószok nagyrésze, amely kereskedelmi forgalomban van, már nem a hagyományos módon készül, általában cukorral és sóval ízesített, kukoricakeményítővel sűrített alapot készítenek, amit osztriga kivonattal ízesítenek.

Az osztrigaszósz eleinte csak a kantoni konyhára korlátozódott, ahol ma is egy alapszósznak számít, de azóta már majdnem minden regionális kínai konyha, ill. a thai-, maláj-, vietnámi- és khmer konyha is használja. 

 

Felhasználás

Alapszabály, hogy kínai ételekhez kínai osztrigaszószt érdemes használni. Ha nincs, helyettesíthetjük thai-jal, de számoljunk azzal, hogy enyhén eltérő ízvilágot fog eredményezni. Amennyiben konyha-független ízesítőként tekintünk rá, szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk, mint egyfajta természetes ízfokozót, amellyel az ételek ízét felturbózzuk.

Mivel egy elég jellegzetes ízű szósz, érdemes csínján bánni vele, mindig kis mennyiséggel indítsunk, mert ha túl sokat használunk, túldominálja az ételt, ami nem jó. Ne főzzük sokáig, mert ízéből veszíteni fog, ne főzzük magas hőmérsékleten, mert ettől keserűvé válhat.

Nagyon jó stir-fry szósz marha-, csirke-, sertés-, tenger gyümölcsei-, gomba-, tofu-, zöldség alapúkínai stir-fry-okhoz (pl. rák osztrigaszószban, a kínai-amerikai kesudiós csirke) vagy kínai ihletésű thai-okhoz (pl. neur pad num mun hoy vagy marhahús stir-fry osztrigaszósszal), önmagában vagy más összetevőkkel elegyítve (pl. mirinnel, rizsecettel és szójaszósszal, vagy barna cukorral, szójaszósszal és szezámolajjal, vagy halszósszal). Ugyanígy önmagában vagy más összetevőkkel vegyítve mártogató szószként is használható, akár párolt- vagy nyers zöldségekhez, vietnámi rizslap tekercsekhez, zöldség vagy tenger gyümölcsei tempurához, különböző kínai dim sum-ok mellé (kínai töltött parika, Hakka stílusú töltött tofu, kantoni lo bak gou vagy tarlórépa süti, har gow vagy garnélával töltött tészta batyu, cheung fun vagy párolt rizstészta, cha siu bao vagy BBQ sertéshússal töltött gőzölt zsemle stb.). 

Használható marinádként BBQ-, grill-, sütőben sütött-, serpenyőben sütött húsokhoz, tenger gyümölcseihez, halakhoz, fényező szószként grill- és BBQ húsokhoz, -tenger gyümölcseihez, vagy salátadresszingként. Kis mennyiségben adagolva, kitűnő öntet sült tofura, párolt zöld színű- vagy párolt leveles zöldségekre (bok choy, spenót, spárga, cukorborsó, brokkoli, kínai brokkoli vagy gai lan, stb.), sült zöldségekre (sütés előtt vagy után), gombára, ázsiai tésztákra (pl. klasszikus kantoni osztriga lo mein), tojásrántottára, thai kai yat sai-ra (thai omlett), a wonton tészta maláj verziójára, kínai sós tojáspudingra.

Csupán egy evőkanál szósszal ízesebbé tehetjük az alapleveket, leveseket általában, párolt húsokat, ragukat, mártásokat, szószokat, dresszingeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

osztrigakivonat 40% (osztriga, víz, só), cukor, víz, ízfokozó E621, só, módosított kukoricakeményítő, búzaliszt, színezék E150a

 

Allergének

Osztrigát és búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 578 kJ/136 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 29 g
- amelyből cukrok: 23 g
Fehérje: 5,0 g
Só: 11,3 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: Hong Kong

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!