*koreai chilipaszta gochujang -sempio

Gochujang hot pepper paste -sempio

Ár:
2.750 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Fermentált koreai piros chilipaszta (gochujang), erjesztett rizspasztával és napon szárított chilivel.

Fűszerpaszta és ételízesítőKözepesen csípős, sós, édeskés, a fermentált termékekre jellemző, utánozhatatlan, addiktív umami ízzel. Mivel nem annyira dominánsan csípős, és egy lassan kibontakozó komplexebb ízvilágot hoz a maga húsos, földes, édeskés ízeivel, ezért széleskörűbben használható, mint a chiliszószok általában. Nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, -ízfokozót, -színezéket!

Alapja - szokatlanul domináns mennyiségben - erjesztett rizspaszta (47%), valamennyi szójababpaszta (5%) és 11% chili. A hagyományostól eltérően nem tartalmaz malátát. Fokhagymalével van fűszerezve. Sűrű, krémes állagú, sötétvörös színű.

 

Mi a gochujang?

A gochujang az egyik legfontosabb koreai fermentált ételízesítő, több mint 1000 éves múlttal.

A tradicionális gochujang viszonylag egyszerű összetételű. Általában valamilyen koreai chilivel készül, bármelyik fajtájáról is legyen szó, mindegyik egy enyhébb fajtája a Capsicum annuumnak.

Meghatározó összetevője a porított meju/meju (téglaszerűre préselt szárított, erjesztett szójababpaszta búzával/rizzsel/árpával; más összetételű, mint a doenjang-hoz használt meju), ehhez adják hozzá a piros chiliport, a t, malátát és ragacsos rizslisztet, és több mint 6 hónapig erjesztik, amely során kialakul a sajátos íze, aromája és illata. Umamissága és édessége a megfelelően hosszú fermentáció során alakul ki természetes úton, és nem a túladagolt édesítőktől.

Az élelmiszeripari tömegtermelés jóvoltából a gochujangok mára már mindenki számára elérhetőek, mind mennyiség, mind ár szempontjából, ami önmagában jó dolog, de bizonyos kompromisszumokkal jár, amely a termék minőségét, ízvilágát és jótékony egészségügyi hatását érintik, ugyanis a gyártók lerövidítik a fermentációt, emiatt nem alakul ki a megfelelő ízvilág és eltarthatóság, és ezt adalékokkal (édesítőszerek, ízfokozók, tartósítók) ellensúlyozzák. Az eredeti összetevőket olcsóbbakkal váltják ki, és ez mind a végtermék minőségének a rovására megy, pl. a chiliport chiliporos fűszerkeverékre cserélik, ahol a chili mennyiségét jelentősen csökkentik (30%-ról 10% körülre), és hagyma- és fokhagymaporral pótolják.

 

Felhasználás

A koreai konyha egyik legpopulárisabb és legfontosabb, több, mint 1000 éves múlttal rendelkező fűszerpasztája, ételízesítője: raguk (jjigae) (pl. kimchi jjigae, budae jjigae), levesek ízesítésére, marinádként (gochujang marha bulgogihoz vagy garnéla nyárshoz/gochujang saewu gui), naengmyeon-hoz (koreai tésztás étel), tteokbokki-hoz (topokki) (koreai stir-fry rizs"nudli"), rabokkihoz (ramen tészta és tteokbokki „házassága”), dak galbihoz (csípős stir fry csirke zöldségekkel és garaetteokkal), yangnyeom-tongdak-hoz (édes-savanyú-csípős koreai sültcsirke), bibimbap-hoz (rizses egytálétel) vagy a gochujang palacsinta (jangtteok) tésztájához használják. Kis mennyiségben bármilyen koreai ételt (és nemcsak!) feldob, legyen az egy stir fry, vagy egy tál egyszerű párolt rizs.

A gochujangot vagy önmagában, vagy más szószok, ízesítők, mártogatók összetevőjeként használják, ilyen pl. a koreai BBQ szószként emlegetett ssamjang (erjesztett szójababpaszta vagy doenjang, gochujang, és más ízesítők keverékéből készült szósz/mártogató); a hweh bop bop-hoz (koreai sushi tál) használt cho guchujang (gochujang, ecet, cukor, szezámmag egyvelege); a yak-gochujang (pirított gochujang szósz: gochujang, marhahús, méz, pirított szezámolaj, fenyőmag keverékéből).

Általánosságban nagyon jó társítás zöldségekhez és zöldséges ételekhez, grillhúsokhoz, tenger gyümölcseihez, tofuhoz, akár mint marinád, akár mint mártogató szósz, füstölt alapanyagokhoz, mint pl. bacon, vagy füstölt hús, -sonka, -kolbász, -sajt. Isteni majonézbe keverve, szendvicsekbe kenve.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

erjesztett rizspaszta 47% (rizs 55%, só, koji (Aspergillus oryzae), víz), kukoricaszirup, chilipor 11%, víz, szójababpaszta 5% (víz, szójabab 38%, só, koji (Aspergillus oryzae), desztillált alkohol, só, búzakivonat, erjesztett szójaízesítő (szójabab, víz, só, búzakivonat, desztillált alkohol, élesztőkivonat), sűrített fokhagymalé

 

Allergének

Szóját és búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 826 kJ/195 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,0 g
Szénhidrát: 42 g
- amelyből cukrok: 25 g
Fehérje: 6,0 g
Só: 7,0 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Korea

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!