Chunjang koreai erjesztett fekete babpaszta -assi brand

Chunjang korean black bean paste -assi brand

Ár:
2.979 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 958 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kínai-koreai, erjesztett fekete babpaszta vagy másképp chunjang/jjajang. Önmagában édeskés, karamelles, lágyan sós, enyhén kesernyés, umamis, földes ízvilágú, sűrű, krémes paszta, amely a nevével ellentétben csak minimális mennyiségű szójababot (nem fekete bab!) tartalmaz, fő alapanyaga a búzaliszt.

Sötét, szinte fekete színét leginkább a hozzáadott karamellnek köszönheti, amely az ízét is jelentősen befolyásolja.

A legismertebb chunjanggal készített étel a koreai jjajangmyeon (kínai-koreai tésztaétel, chunjang-ból, sertéshúsból, zöldségből készített sűrű szósszal).

 

Mi a chunjang?

A chunjang egy enyhén sós-kesernyésédeskés-karamelles-umamis, sűrű, krémes, sötétbarna/fekete kínai-koreai ízesítő paszta. Az észak- és északkelet-kínai konyha tianmian szószának (tianmianjiang: édes babszósz/édes liszt szósz/édes búzapaszta/fekete babpaszta) koreai megfelelője. A Koreába kivándorolt, Shandong tartománybéli kínai vendégmunkások honosították meg Koreában, a koreai ízlésvilághoz igazítva, így a chunjang az eredeti tianmian szószhoz képest édesebb és karamellesebb.

Bár babpasztának/szósznak is hívják, döntően búzaliszt az alapja (kb. 19 rész), a szójabab szinte csak kiegészítő adalék (1 rész). A hagyományosan készített chunjang fermentálással készül, és édeskés ízét az erjesztés folyamán cukrokra lebomlott keményítő adja, ez természetesen csak a jó minőségű, megfelelő ideig erjesztett chunjangra vonatkozik. A gyorsított eljárással készült chunjang esetében, ahol nem várják ki, hogy a tápanyagok lebomoljanak és az ízek természetesen kialakuljanak, az édes ízt cukor hozzáadásával érik el. Sötét, szinte fekete színét a hozzáadott karamellnek köszönheti.

 

Felhasználás

Önmagában a nyers chunjang sós és enyhén kesernyés, földes tónusú, de ha olajon megfuttatjuk, keserűsége eltűnik, és egy lágy, umamis ízzé alakul. Még esetleg egy kevés cukrot is adhatunk hozzá, csak hogy tökéletesen kiegyensúlyozzuk az ízeket.

Elsősorban jjajangmyeonhoz (kínai-koreai tésztaétel, chunjang-ból (jjajang), sertéshúsból, zöldségből készített sűrű szósszal) ajánlott, és ennek mindenféle változatához (gan-jjajang – egy száraz jjajangmyeon; yuni-jjajang – darált húsos jjajangmyeon; samseon-jjajang – tintahalas és kagylós jjajangmyeon; jjajangbap – ugyanaz az étel, tészta helyett rizzsel elkészítve), de jó tteokbokkihoz (topokki) is, a szokásos tteokbokki szósz helyett.

Használható sültrizs, stir fry szószok ízesítésére. Szezámolajjal, rizsecettel és reszelt gyömbérrel vegyítve izgalmas mártogató szószt kapunk, de önmagában is kiváló mártogató nyers hagymához.

Bár a kínai tianmian szósz nem éppen csereszabatos a koreai chunjanggal, ha nincs tianmianjiangunk, akkor fenntartásokkal ugyan, de elmegy pekingi kacsa mellé is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, búzaliszt, karamell, szójabab, só, ízfokozó: E621; szójapor, emulgeálószer: E475; tartósítószer: E202; koji (Aspergillus oryzae), enzimatikusan módosított keményítő

 

Allergének

Búzát, szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 901 kJ/212 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 49 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 4 g
Só: 0.5 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Korea

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!