KATEGÓRIÁK
Algák
Aszalt gyümölcsök
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipánok
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Toppingok
Cukrászati eszközök
Fémkiszúrók
Gyertyák
Műanyagkiszúrók
Muffin papírok
Papír sütőformák
Papírkapszlik
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Tortacsipkék
Tortadobozok
Egyéb kellékek
Cukrok-édesítőszerek
Cukrok
Mézek
Szirupok
Egyéb édesítőszerek
Ecet dresszing
Balzsamecetek
Dresszingek
Rizsecetek
Borecetek
Gyümölcsecetek
Egyéb ecetek
Édes és sós
Bonbonok
Csokoládék
Cukorkák
Kekszek
Sós snackek
Egyéb termék
Eszközök
Bambusznyársak
Bento dobozok
Evőpálcák
Főzőedények
Füstölők
Gőzölők
Kések
Mozsarak
Sushi kellékek
Szakácskönyvek
Tálaló edények
Wok és eszközei
Egyéb eszköz
Friss zöldáru
Csírák
Friss zöldfűszerek
Egyéb zöldáru
Fűszerfélék
Fűszerek
Fűszeres sók
Fűszerkeverékek
Fűszerolajok
Fűszerpaprikák
Fűszerpaszták
Zöldfűszerek
Egyéb ételízesítők
Gombák
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Hűtött termékek
Hüvelyesek
Instant tészták
Italok
Ázsiai szeszes italok
Borok
Üdítő italok
Kakaó-kávé
Forró csokoládék
Instant kakaók
Kakaók
Pótkávék
Sűrített tejek
Koktélokhoz
Koktél eszközök
Koktélanyagok
Köretek
Fasrírtporok
Gabonák
Különleges kenyerek
Rizsek
Egyéb köretek
Lekvárfélék
Lekvár
Zöldséglekvár
Zselék
Levesalapok
Lisztek-keményítők
Keményítők
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött gombák
Mélyhűtött halak és garnélák
Mélyhűtött tészták
Mélyhűtött zöldségek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok
Tormák
Növényi tejek és tejszínek
Olajok
Olívaolajak
Egyéb olajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Gabonapelyhek
Táplálék kiegészítők
Sók
Himalája sók
Sókülönlegességek
Tengeri sók
Egyéb sók
Szószok és mártások
Chiliszószok
Halszószok
Indiai konyha
Indonéz konyha
Japán konyha
Kínai konyha
Kórea
Mexikó
Szójaszószok
Thai
Vén európa
Vietnám
Teák
Fehér teák
Fekete teák
Gyógyteák
Gyümölcs teák
Mate teák
Rooibos teák
Tea kellékek
Zöld teák
Egyéb teák
Tészták
Ázsiai tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Egyéb tészták
Zöldségkonzervek
Ázsiai zöldségek
Babkonzervek
Olivabogyók
Paradicsomkonzerv
Savanyúságok
Egyéb zöldségkonzerkvek
Díszcsomagolás
Dísztasak
Szezámmag naturfood
A termék adatai
Kiszerelés: 200 g
Bruttó egységár: 1 795 Ft/kg
A termékről
Különös módon az európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják. Szinte sehol nem alkalmazzák a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként. Ezzel szemben Kínában ötezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához és főzéshez.
A szinte teljesen tejtermék-mentes kínai konyhában elengedhetetlen kalciumforrásként épült be használata – szükséges is, hiszen a kínaiak nagy része laktóz-allergiás.
Súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej (hétszer annyit), vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A kalciumon kívül jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok. Rendkívül sokrétűen felhasználható: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe.
Használata
A szezámmagot rendkívül sokféleképpen tudjuk elkészíteni. Készülhet belőle pirított és sózott formájában szezámsó (gomasszió), süthetjük kenyérbe és péksüteménybe, szórhatjuk salátára, köretre. Fontos azonban, hogy a nehezen elrágható piciny magokat az emészthetőség megnövelése érdekében durvára daráljuk és így fogyasszuk el, mert ha a mag nincs feltárva, kevéssé hasznosul a szervezetünkben.
A szezámmagot megvásárolhatjuk hántolatlan vagy hántolt formában (utóbbi a gyakoribb), de vehetünk pirított vagy fekete magokat is, sőt szezámmag-lisztet is vásárolhatsz nálunk.
A legtöbb pék hántolatlan szezámmagot használ. Az előpirított szezámmagnak csodálatos illata van, de a csomag kibontása után hamar elveszti aromáját. Jobb, ha mindig csak a főzéshez szükséges mennyiséget pirítjuk meg.
A fekete szezámmag kevésbé elterjedt, kissé erősebb aromájú és különösen finom olyan ételekben, ahol a magokat egészben fogyasztják. Mindegyik fajtát (hántolatlan, hántolt fehér és fekete) piríthatjuk olaj nélkül, serpenyőben, grillezve illetve forró olajba dobva. Mindegyik módszer más illatot eredményez.
Salátákhoz talán a serpenyőben szárazon pirított fekete szezámmag illik a leginkább.
Évszázadokon át szezámból sajtolták a világ számos részén a főzőolajat, Marco Polo például először Perzsiában találkozott a szezámolajjal, ahol oliva helyett használták, mivel az olajbogyó azon a vidéken nem termett. Úgy fogalmazott egy írásában, hogy még életében nem ízlelt ilyen finom olajat.
A szezámolaj többek között azért olyan jó minőségű, mert magas hőmérsékleten sem savasodik, és olyan intenzív az illata, hogy már egy csekély mennyiség is rengeteg ételhez elegendő.
Termesztése:
A növényt viszonylag könnyű termeszteni, inkább a betakarítása okoz gondot. A termést ugyanis rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mivel a legkisebb rázkódástól is a földre hullanak a magok.
Jelenleg olyan genetikailag módosított változatokat is termesztenek, melyek kevésbé hullatják el a magokat. A szezámmag árára ez a változás egyelőre nem gyakorolt jelentős hatást.
Virágai általában sárgák, bár más, változatos színben is megjelenhetnek a kéktől a liláig. Magassága 50-től 100 cm-ig terjed.
Összetevők
szezámmag.
Földimogyorót, dióféléket, szezámmagot felhasználó üzemben készült.