Mh chapati 10 db-os -spring home

Chapatti -spring home

Ár:
2.250 Ft
Csak a boltban vásárolható!

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 5 625 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kerek, lapos, élesztőmentes indiai lepénykenyér, dominánsan búza finomlisztből (maida) készítve, minimális teljes kiőrlésű búzaliszt (atta) hozzáadásával. Bár a gyártó chapatinak hívja, valójában ez egy rotiféleség, mert a chapati csak teljes kiőrlésű búzalisztből készül.

Félkésztermék, amelyet csak meg kell sütni, és fogyasztható. Halal minősítésű. Beilleszthető a vegán és vegetáriánus étrendbe is.

 

Mi a chapati és mi a roti?

Elég nagy a káosz a chapati és a roti kérdéskörben, sokszor még az indiaiak sem tudnak pontosan különbséget tenni a kettő között, nemhogy az indiai konyhát kevéssé ismerők. Gyakori jelenség, hogy egyik elnevezést a másik helyett használják, vagy a kettő között egyenlőségjelt tesznek.

A chapati a rotik csoportjának része, mondhatni, hogy egy rotiféleség, és a megtévesztő az benne, hogy India bizonyos részein teljesen azonos a sima, alap rotival. India déli részein viszont nem maradéktalanul, mert ott gyakran az első száraz sütés után bekenik egy kis olajjal, és rásütnek még egyszer, így a külső rétege enyhén pirult és olajos lesz.

Hagyományosan csak kövön őrölt teljes kiőrlésű lisztből (atta) készítik, nem keverik semmilyen más liszttel. Egy kis vízzel, opcionálisan olajjal és sóval puha, nyújtható tésztává gyúrják. A tésztából darabokat szaggatnak, labdaszerűvé formázzák, majd kézzel kis lapos koronggá lapítják; a neve is ezt jelenti, chapat, avagy csapkod, lapít. Ezt kb. 2 - 3 mm vastagságú, 15 - 20 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtanak. Mindig egy fém- vagy öntöttvas, oldalperem nélküli, lapos vagy enyhén konkáv serpenyőszerűségen, ún. taván sütik, kivétel nélkül.

A roti, amely szanszkrit nyelven kenyeret jelent, az egész Indiai szubkontinensen elterjedt, hiszen elkészítése a lehető legegyszerűbb és a legkevésbé időigényes az összes kenyér közül.

A roti egy általános fogalom, egyfajta gyűjtőnév. Kelesztetlen lepénykenyerek garmadája tartozik ide, amelyek bizonyos tekintetben hasonlítanak, ugyanakkor el is térnek egymástól. Készülhetnek csak teljes kiőrlésű búzalisztből (atta), vagy teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és búza finomlisztből (maida) (rumali roti), vagy csak búza finomlisztből, vagy teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és kukoricalisztből (makki) (makkii roti), vagy teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és gyöngykölesből (bajra) (bajraeki roti), vagy csicseriborsólisztből (besan) (missi roti), vagy amarantlisztből (rajgara) (rajgira roti), vagy cirokból (jowar) (jowar roti) stb. A roti készülhet vékonyabb vagy vastagabb tésztával (pl. a gudzsaráti vékony, az észak-indiai vastagabb). Van olyan roti, amelyiket taván sütnek, de van, ami tandoori kemencében készül (tandoori roti), és van olyan is, amelynek az egyik oldalát taván sütik, a másikat meg nyílt láng fölött, amitől felfújódik (phulka). Sütésük szárazon történik, jellemzően nem használnak olajat vagy ghi-t.

 

Felhasználás

Szinte bármilyen curry és dahl mellé tökéletes, párolt rizs mellett vagy önmagában. Kínálhatjuk specifikusan száraz sabjik/sabzik (mártás nélküli fűszeres zöldségételek), kofták (phaldari – fűszeres banángolyók mártásban; malai – fűszeres krumpli és panírgolyók paradicsomos, tejszínes mártásban), rista (kasmíri étel, bárányhúsgombócok csípős vörös mártásban), pindi chole (csicseriborsó-felezett sárgaborsóból készített csípős-fűszeres főzelékszerűség), különféle burgonyás ételek (jeera aloo – római köményes burgonya; dahi ke aloo – burgonya fűszeres, joghurtos mártásban; khatte aloo – fűszeres pirított savanyú burgonya), mindenféle keema (fűszeres, csípős darált húsos étel) mellé.

Nagyon jó kísérő mártogató kenyér chutney-k (paradicsom, hagyma) vagy pickle (lime, padlizsán) mellé.

Elkészítés

  1. Egy tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt hevítsünk fel 150 - 160 °C-osra. Nem szükséges főzőolajat használni.
  2. Vegyük ki a chapatit a melyhűtőből. Ne engedjük fel. Távolítsuk el a műanyag csomagolást, és azonnal helyezzük az előmelegített serpenyőbe. Közepes hőmérsékleten süssük kb. 35 mp-ig. Fordítsuk meg, és süssük további 50 mp-ig.
  3. Fordítsuk meg ismét, és nagyon enyhén nyomkodjuk le, és süssük még 40 - 60 mp-ig (vagy amíg barna foltok jelennek meg a felületén). Tálaljuk forrón.
  4. A 3. lépést kiválthatjuk nyílt láng fölött való sütéssel, ha a gázrózsára rácsot helyezünk, vagy a chapatit egy fémcsipesszel tartva a láng fölött tartjuk. A közvetlen hőtől a chapati felfújódik.

A használt eszközök fajtájától és minőségétől függően változhat a hevítési idő és sütési hőmérséklet.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

búzaliszt 52%, víz, teljes kiőrlésű búzaliszt 7%, repceolaj, só, sütőpor (kukoricakeményítő, térfogatnövelő: E500iii; csomósodást gátló: E170i, stabilizáló: E450i

 

Allergének

Búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1027 kJ/245 kcal
Zsír: 6,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,1 g
Szénhidrát: 40,7 g
- amelyből cukrok: 1,5 g
Rost: 2,6 g
Fehérje: 6,9 g
Só: 1,1 g

 

Tárolás: Tároljuk -18°C alatt.

Származási hely: Szingapúr

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!