Sona masuri közephosszú-szemű rizs -trs

Sona masuri rice -trs

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 1 251 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A Sona Masuri (Sona Masoori) egy középhosszú-szemű Japonica rizsfajta, a Sona és a Masuri rizsek hibridje. Indiában termesztik, Andhra Pradesh, Telangana és Karnataka államokban. Könnyű, nem aromás rizs, de jól „felveszi” a hozzáadott fűszerek ízét. A főtt rizsszemek puhábbak és nedvdúsabbak a hosszúszemű rizsekhez viszonyítva.

Összességében alacsonyabb a keményítő tartalma, mint a basmati rizsnek, ezért emésztése könnyebb.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után kemények és szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A Sona Masoori, mint középhosszú-szemű rizs több amilopektint és kevesebb amilózt tartalmaz, emiatt a főzés során összetapadóbb, ragacsosabb lesz.

Az amilóz lassabban emésztődik, mint az amilopektin, tehát kisebb a glikémiás indexe. Mivel a Sona masoori rizsben több amilopektin van, ezért magasnak számító glikémiás indexszel rendelkezik (72).

 

Felhasználás

Leginkább idlihez (lencse- és rizslisztből készült, dél-indiai, gőzölt kenyérféle), sült rizshez, római köménnyel fűszerezett rizshez (Jeera Rice), chitrannamhoz (citromos rizs), édes pongalhoz (édes rizses-mungóbabos kása, kardamommal és aszalt gyümölcsökkel), Venn Pongalhoz (rizs-felezett sárga borsós dél-indiai egytálétel), pulihorához (tamarindos rizs) használják; olyan típusú (főleg indiai) rizses ételekhez, amelyhez egy kicsit ragacsosabb rizs illik. Gyakran kínálják dahl (hüvelyesekből készült indiai főzelék), sambar (dél-indiai lencse és zöldség ragu) vagy rasam (indiai csípős, édes, savanyú levesszerű étel) mellé. Használják a jól ismert biryani-hoz (indiai rizses hús) és pulao rizshez is, , ill. masala rizshez (fűszeres, zöldséges rizs), bár ezeket inkább basmati rizzsel szoktak készíteni.

Általánosságban, ez a rizsfajta bármilyen rizskörethez használható, de szem előtt kell tartani, hogy alapvetően egy kicsit összetapadóbb rizst fogunk kapni, egy basmatihoz viszonyítva.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Opcionálisan lehet áztatni is (hideg vízben 20 - 30 percig), ebben az esetben lecsökken a szükséges főzési idő.

1 csésze rizs 2 adagnak felel meg.

Edényben való főzés

Egy csésze rizshez hozzáadunk 2 csésze hideg vizet, egy kis sót, és feltesszük főni, fedő nélkül. Nagy lángon, magas hőmérsékleten felforraljuk, egyszer megkavarjuk, majd lassú tűzön, lefedve, 10 - 15 percig tovább főzzük. Ha marad víz az alján vagy a rizs még nem puha, lefedve, tovább kell főzni, még kb. 5 - 7 percig.

Ha pergősebb rizst szeretnénk, akkor a vízzel való felöntés előtt pirítsuk meg olajon vagy vajon, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak, utána öntsük fel forró vízzel. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. A főzés további részét folytassuk a fent leírtak szerint.

Ha rizottó állagú, krémes rizs a cél, akkor vajon vagy olajon melegítsük 1 - 2 percig a rizst, majd adagoljunk hozzá apránként összesen kb. 1,2 - 1,5 l forró folyadékot, egy-egy merőkanállal. Kevergessük folyamatosan. Amikor beszívta a folyadékot, adjunk hozzá ismét egy merőkanállal, addig ismételve ezt, amíg a rizs megpuhul, és állaga krémes lesz.

Rizsfőzőben való főzés

Tegyünk 1 csésze rizst és 2-2 ½ csésze vizet a rizsfőzőbe. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, lazítsuk fel villával a rizst, majd fedjük le, és hagyjuk pihenni pár percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

Sona Masuri középhosszú-szemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1515 kJ/ 360 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 77,4 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 1,8 g
Fehérje: 8,5 g
Nátrium: nyomokban

 

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!