Basmati rizs extra hosszúszemű -ajwa

Basmati rice extra long super -ajwa

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 5000 g
Bruttó egységár: 1 560 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Ezt a Pakisztánban termesztett, gőzölt, extra hosszúszemű aromás basmati hibridet 1121-nek nevezik. Ami jellemzően megkülönbözteti a sima basmati rizstől, hogy a polírozott, teljesen hántolt szemek vékonyabbak, és az alapból 8,2 - 8,35 mm hosszú rizsszemek főzéskor akár háromszorosára is megnőnek.

A gőzölt basmati hasonlóan előnyös tulajdonságokkal bír, mint az érlelt basmati. A gőzölési eljárás során a hántolatlan szemeket gőzölik, majd szárítják és hántolják. Ez a minőségét és tulajdonságait hasonlóan befolyásolja, mintha több évig érlelnék: felülete keményebb lesz, a főzési ideje lecsökken, főzés során a szemek nem sérülnek és nem törnek el, nem tapadnak össze, aromája koncentráltabb lesz. Színe fehér marad.

Általánosságban a hosszúszemű rizsek, így a basmati is, több amilózt tartalmaznak, emiatt a főzés során a rizsszemek keményebbek, és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze. Ami megkülönbözteti a basmatit a többi hosszúszemű rizsfajától, hogy kevesebb keményítőt tartalmaz összességében, amitől jóval könnyebb, lazább állagú lesz.

Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel a basmatiban több amilóz van, ezért közepesnek számító glikémiás indexszel rendelkezik (56 és 69 között).

 

Felhasználás

Az egyszerű basmati egy nagyon népszerű rizs az indiai-, dél-ázsiai- és perzsa konyhában. Az extra hosszúszemű gőzölt 1121 minden szempontból egy magasabb minőségi kategóriát képvisel, emiatt ritkábban használják.

Az indiai és pakisztáni konyha biryanihoz (rizses egytálétel), piláfokhoz (pulao), indiai stílusú sült rizshez használja; a curry-k mellé kínálja, ízesítés nélkül vagy ízesítve (pl. citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.).

A legkiválóbb alapanyag perzsa tahdighoz (perzsa ropogós rizsétel), -sáfrányos párolt basmatihoz stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. zöld kardamom, fahéj, római kömény stb. Ázsiában pandan levéllel is szokták főzni, ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mosauk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze 2 adagnak felel meg. A rizs - víz arány 1:2.

Fontos szem előtt tartani, hogy az gőzölt rizsnek valamelyest rövidebb a főzési ideje, ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő megtalálásához.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá az előkészített rizst, és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1 - 2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon 10 - 12 percig.
Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem előáztatás után hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett/tisztított vajas (ghi) vízhez (rizs-víz arány 1:2) adják, egyszer megkavarják. Ezután újra forralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 10 - 12 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (a víz mennyisége, mint a tésztafőzésnél), 10 - 12 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

gőzölt 1121 basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1453 kJ/346 kcal
Zsír: 0,4 g
Szénhidrát: 79 g
Rost: 2,3 g
Fehérje: 6,4 g

 

Származási ország: Pakisztán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!