Basmati rizs 1121 sella előgőzölt prémium -mahmood

1121 sella basmati rice parboiled premium -mahmood

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 900 g
Bruttó egységár: 1 856 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Ez a 1121 basmati rizs egy Pakisztánban termesztett, extra hosszúszemű, előgőzölt basmati hibrid. Ami jellemzően megkülönbözteti a sima basmati rizstől, hogy a polírozott szemek sokkal vékonyabbak, mint általában a basmati rizseknél, és az alapból 8,2 - 8,35 mm hosszú rizsszemek főzéskor akár háromszorosára is megnőhetnek.

A „Sella” (vagy Sela) megnevezés előgőzöltet jelent, vagyis a feldolgozás módszerét jelöli. Az előgőzölésnél a hántolatlan rizst először áztatják, majd nagy nyomású gőzzel gőzölik, végül pedig addig szárítják, amíg a szemek nedvességtartalma eléri a 11 – 13%-ot, és csak ezután hántolják, dolgozzák fel. Az előgőzölési eljárás több tekintetben pozitívan változtatja a rizs minőségét: kissé üveges lesz, főzési ideje némileg lecsökken, és a szemek keményebbek lesznek, ami egyrészt csökkenti a túlfőzés lehetőségét, másrészt a szemek nem nagyon sérülnek-törnek, és nem tapadnak össze főzéskor, de állaguk ezzel együtt puha-pelyhes lesz. Ízvilága teltebb, aromája koncentrálódik. Az előgőzölés miatt természetes vitamin és ásványi anyag tartalmának nagyrészét megőrzi, így tápértékét tekintve közelebb áll a barna rizshez.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel általában a basmatiban több amilóz van, ezért közepesnek számító glikémiás indexszel rendelkezik (56 és 69 között).

 

Felhasználás

A sima basmati egy nagyon népszerű rizs az indiai-, dél-ázsiai- és perzsa konyhában. Az extra hosszúszemű előgőzölt 1121 Sella viszont minden szempontból egy magasabb minőségi kategóriát képvisel (ami az árában is tükröződik), emiatt ritkábban használják. Gyakorlati szempontból az igazi nagy értéke az, hogy szinte lehetetlen szétfőzni, egyszerűen nem lehet elrontani.

Az indiai és pakisztáni konyha biryanihoz (rizses egytálétel), piláfokhoz (pulao), indiai stílusú sültrizshez használja; a curry-k mellé kínálja, ízesítés nélkül vagy ízesítve (pl. citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.).

A legkiválóbb alapanyag perzsa tahdighoz (perzsa ropogós rizsétel), -sáfrányos párolt basmatihoz stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. egész zöld kardamom, fahéjrúd, római kömény stb. Ázsiában pandan levéllel is szokták főzni, ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt- vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze 2 adagnak felel meg. A rizs - víz arány 1:2. Az általános szabály, hogy 1 csésze nyers basmatiból kb. 3 csésze főtt rizs lesz. Ez többé-kevésbé a 1121-re is érvényes.

Fontos szem előtt tartani, hogy az előgőzölt rizsnek valamelyest rövidebb a főzési ideje, ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő megtalálásához.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem előáztatás után hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett/tisztított vajas (ghi) vízhez (rizs-víz arány 1:2) adják, egyszer megkavarják. Felforralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 10 - 12 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (bő víz, mint a tésztánál), kb. 10 - 12 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

előgőzölt 1121 Sella basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1451 kJ/ 345 kcal
Zsír: 0,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 6,5 g
Fehérje: 8,6 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Pakisztán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

A kiválasztott termék a kosárba került!