Hosszúszemű rizs "a" előgőzölt -scotti

Long grain rice „a” parboiled -scotti

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 665 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy nagyon széleskörűen használható hosszúszemű, előgőzölt „A” minőségű rizs Olaszországból. A szemek hosszúak, vékonyak.

Az előgőzölési eljárás több tekintetben pozitívan változtatja a rizs minőségét: a rizs színe sárgás lesz, főzési ideje némileg lecsökken, és a szemek keményebbek lesznek, ami egyrészt csökkenti a túlfőzés lehetőségét, másrészt a szemek nem nagyon sérülnek, törnek, és nem tapadnak össze főzéskor, de állaguk ezzel együtt puha-pelyhes lesz. Ízvilága teltebb, aromája koncentrálódik. Természetes vitamin és ásványi anyag tartalmának nagyrészét megőrzi, így tápértékét tekintve közelebb áll a barna rizshez.

Magas amilóz tartalmú rizs, főzés után alapból keményebb, szárazabb, könnyebb, a szemek kevéssé tapadnak össze.

A rizseknél az „A” minőség összességében egy magas minőséget képvisel, amely leginkább abban különbözik a „B”-től, hogy kevesebb darabos és apró törmeléket tartalmaz.

Glikémiás indexe közepes.

 

Felhasználás

Széleskörűen és általánosan felhasználható rizs, bármilyen olyan ételhez illik, amely egy könnyű, össze nem tapadó, hosszúszemű rizst kíván: piláfokhoz, sima rizsköretként párolt vagy sült húsokhoz, halak és tenger gyümölcsei mellé, zöldséges ételekhez, de akár salátákhoz is.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal.

A rizs - víz arány 1:2.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá az előkészített rizst, és pirítsuk 1 - 2 percig. Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 12 - 15 percig. Hagyjuk állni még 5 percig, lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

Egy másik módszer: öntsük az előkészített rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, kavarjuk meg egyszer óvatosan, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 12 - 15 percig, vagy amíg magába szívja a főzővizet. Hagyjuk fedő alatt pihenni még 5 percet, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

hosszúszemű előgőzölt rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1498 kJ/ 351 kcal
Zsír: 1,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,5 g
Szénhidrát: 75,5 g
- amelyből cukrok: 0,9 g
Rost: 1,8 g
Fehérje: 8,0 g
Só: 0,002 g

 

Származási ország: Olaszország

A kiválasztott termék a kosárba került!