Guérande-i sóvirág

Fleur de sel of guérande

Ár:
690 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 28 g
Bruttó egységár: 24 643 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Híres tengeri sófajta, az északnyugat-franciaországi Bretagne partvidékéről, Guérande város környékéről. A sóvirág, vagy más néven Fleur de Sel vagy Flor de Sal, egyik legkedveltebb ínyenc sófajta, különlegesen finom íze, nedves állaga és magas ásványi anyag tartalma miatt.

Több évszázados múltra visszatekintő hagyományos módszerrel állítják elő ezt a sóvirágot. A sós tengervizet a guérande-i sekélyvízű sós mocsarakba/tavakba csatornázzák, lepárlás céljából. A sóvirágok kialakulása és betakarítása erősen időjárásfüggő, és nagyon idő- és munkaigényes. Csak meleg időszakban, pár hónapig van „idénye”, és akkor is csak nagyon sajátos időjárási körülmények között formálódik ki: ha az idő nem túl szeles (csak a lassú, állandó szélfúvás jó); ha nincsenek heves esőzések; ha nem túl párás a levegő; ha már elég meleg napszak van, vagyis csak késő délután; ha a sólepárlók vize elég meleg. A sólepárló tavak vízfelületén alakul ki kb. 1 cm-es vékony rétegben, ahogy a víz fokozatosan párolog. Alakja virághoz hasonlít, innen is kapta a nevét. Begyűjtése kizárólag kézzel történik.

Tisztítatlan, finomítatlan sókülönlegesség, amely specifikus szürkésfehér színét és magas ásványi anyag tartalmát többek között az agyagnak köszönheti, amellyel a napon szárítása során érintkezik. Kevésbé sós, mint a földközi-tengeri sók, lágyabb és ízgazdagabb, egy kis édeskés utóízzel. Nagyon egyenlőtlen szemcseméretű, finom, ropogós sókristályokból áll össze. Lassabban olvad a szájban, épp ezért íze hosszan kitart. Könnyen összemorzsolható. Nagyobb a nedvességtartalma (akár 10% is), így küllemre kicsit a kásás hóra emlékeztet.

És a legfontosabb, amitől nemcsak egy ínyenc sókülönlegesség, de bármelyik só egyedi és páratlan ízesítő: elnyomja a keserű íztízfokozóként működik, felerősíti, és elmélyíti pl. az édes vagy pikáns ízt. Kiemeli a zöldségek ízét, ízt ad az egysíkú keményítős ételeknek, elmélyíti a desszertek ízét, ízesebbé teszi a gyümölcsöket, húsokat.

 

Felhasználás

Mivel ennek a ritka és ínyenc sónak magas a nedvességtartalma, és ezért lassabban olvad, ideális só utóízesítésre vagy dekorsónak, főzéshez használni vétek lenne.

Utóízesítőként szórjuk salátára, carpaccio-ra, nyers ételekre, tojásra, tojásos ételekre, halra, tenger gyümölcseire, húsokra, zöldségekre, sós lassi-ra, friss gyümölcsre, gyümölcssalátákra. Használjuk csokoládés- és karamelles desszertekhez, macaronhoz, vagy helyi bretagne-i ételekhez, mint pl. a galette (hajdina palacsinta).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tengeri só

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Franciaország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!