*savanyú zöldség currypaszta csípős -lobo

Sour vegetable curry paste -lobo

Ár:
199 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 3 980 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy viszonylag egyszerű, csípős-savanyú thai curry fűszerpaszta, a hallal/garnélával és vegyes zöldségekkel készített, alapételnek számító Kaeng lueang-hoz, amely szó szerint sárga curry-t jelent (de nem azonos a thai sárga curry-vel, a Kaeng kari-val!!!!). Dél-Thaiföldön, ugyanezt az ételt Kaeng som-nak vagy Gaeng som-nak (savanyú curry) hívják, és általában kurkumával fűszerezik, innen a sárga, olykor narancsos színe.

A termék nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, -tartósítószert és mesterséges színezőanyagot. A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény: a tasak tartalma 4 adag csípős-savanyú curry-hez elég.

A Kaeng lueang/som állaga - bár curry-nek nevezik - inkább leveshez hasonlít. Minden régióban némileg másképp készítik, pl. Közép-Thaiföldön tamarinddal savanyítják, állaga sűrűbb, mert pasztává tört halhússal sűrítik, színe vöröses, íze édeskésebb; délen nem ízesítik pálmacukorral, így sokkal erőteljesebb, markánsabb ízvilágú, színe sárga, mert kurkumával fűszerezik. Változattól függetlenül a sósságát a garnélapasztának és halszósznak köszönheti, csípősségét a chilinek, savanyú ízét pedig a tamarindnak és/vagy limelének. A sós, savanyú, csípős ízek harmonizálásara pálmacukrot használnak.

Egyike azon kevés thai curry-knek, amelyek nem kókusztej, hanem víz alapúak, emiatt sokkal csípősebb is, hiszen semmi nem kerekíti le a chili forró élességét.

Mint minden thai curry, ez is merőben más, mint az indiai curry-k, fűszeralapja paszta állagú (mozsárral összetört garnélapaszta, salottahagyma és piros chili), nem tartalmaz szárított fűszereket (kivéve a néha friss helyett használt szárított chilit), sem paradicsomot; állaga leveses, de azért sűrű.

 

Felhasználás

A csípős-savanyú thai curry-t vagy keményhúsú hallal célszerű készíteni, amely főzéskor nem esik szét, vagy pedig garnélával.

Többféle zöldség talál ehhez a leves-curry-hez, ilyen pl. a tök, karfiol, zöldbab, daikon retek, napa káposzta. Van néhány zöldségféle, amit viszont nem tanácsos használni, mint pl. a padlizsán, brokkoli, kelbimbó, keményítős gyökérzöldségek és zöld leveles zöldségek.

Gyümölcsféléket is gyakran adnak a curry-hez, pl. zöld papayát vagy a görögdinnye fehéres-zöldes külső héj alatti részét, sőt, mi több, virágok is kerülnek bele. Párolt jázmin rizzsel tálalják.

Hozzávalók csípős-savanyú curry-hez (Kaeng lueang/som) (4 személyre)

  • 1 tasak Lobo Savanyú zöldség currypaszta
  • 250 g hal/garnéla
  • 480 ml víz
  • zöldségek (zöldbab, fehér káposzta, zöld papaya, jégcsapretek)
  • halszósz ízesítéshez

Elkészítés

  1. Főzzük meg a halat/garnélát, felét (125 g) törjük össze, és vegyítsük el a curry fűszerpasztával.
  2. Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a hal/garnéla és fűszerpaszta keveréket; forraljuk fel.
  3. Adjuk hozzá a zöldségeket a megfelelő sorrendben, figyelembe véve mindegyiknek az egyéni főzési idejét.
  4. Amikor már majdnem készre főttek, adjuk hozzá a halat vagy garnélát.
  5. Forraljuk fel.
  6. Ízesítsük halszósszal, és tálaljuk forrón, párolt jázmin rizzsel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

salottahagyma, chili, só, garnélapaszta (garnéla, só), garnélapor, savanyúságot szabályozó E296, galanga

 

Allergének

Garnélát tartalmaz. Nyomokban halat tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 447 kJ/106 kcal
Zsír: 1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 14 g
- amelyből cukrok: 6,5 g
Fehérje: 7,2 g
Só: 11,5 g

 

Tárolás: Szobahőmérsékleten tárolandó.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!