Kapi thai garnélapaszta -pantai

Kapi thai shrimp paste -pantai

Ár:
3.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 370 g
Bruttó egységár: 9 432 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Darált, erjesztett garnéla (Acetes spp.) és keverékéből készült thai ételízesítő paszta, minimális hozzáadott cukorral. Egy tömény fűszerkrém, umamiban (az 5. íz) igen gazdag természetes ízfokozó, amely nemcsak a thai konyha szerves része, de használja az összes délkelet-ázsiai konyha, még a dél-kínai is. Mindenhol más-más név alatt fut, és a területi változatok eltérnek ízben, sósságban, színben, állagban, készítési módban.

Igen erőteljes illatú, „avatatlanok” számára akár visszataszítónak is tűnhet elsőre. Sós, jellegzetes aromájú; penetráns, nagyon keveset kell belőle használni, mert nem az a szerepe, hogy dominánsan kiemelkedjen a többi íz közül vagy elnyomja azokat, hanem hogy a többi ízt kiemelje és elmélyítse. Bár nyersen nem feltétlenül vonzó az illata-íze, amikor elvegyítik más alapanyagokkal vagy összefőzik valamivel, az illata lágyul, íze pedig kellemes lesz. Akárcsak a halszósz, a kapi is gazdag fehérjében, B vitaminokban, A és E vitaminban, kalciumban, káliumban és jódban.

Nem összetévesztendő a - szintén thai - nam kung-gal, ami ugyanúgy garnélapasztát jelent, de míg a kapi szürke, világos lila, sötét lila vagy éppen barnás-fekete, és elég tömény, akár morzsolható, a nam kung narancsszínű meg folyékonyabb, és nem egész garnélából, hanem csak a garnéla fejében található zsírból készül.

A kapi készítése nem bonyolult, de annál időigényesebb. Legyen szó bármilyen thai garnélapasztáról, az előállítás munkafolyamatai nagyjából megegyeznek, vagy legalább hasonlítanak, de sorrendjük és a rájuk fordított idő különbözhet vidékenként, tájegységenként, ugyanúgy, mint a felhasznált alapanyag fajtája, minősége és a hozzáadott só mennyisége. Az biztos, hogy a garnélát sózzák; esetleg előerjesztik 1 napig vagy több napig; napon szárítják; pasztává törik, darálják vagy hagyják teljesen lebomlani magától; napon és/vagy edényekben erjesztik heteken, hónapokon vagy akár éveken keresztül.

Minél hosszabban fermentálják, annál intenzívebb, gazdagabb, markánsabb ízvilágú lesz a végeredmény, a koncentrált, sűrű és sós ételízesítő paszta.

 

Felhasználás

Az alapszabály, hogy a thai ételekhez thai garnélapasztát kell használni, de ha minden húr szakad, helyettesíthetjük maláj garnélapasztával (belachan) vagy indonézzel (terasi/trassi).

Mielőtt bármibe is beletennénk, érdemes hőkezelni, mert jobban kiemeli az ízét. Grillezzük szénen, ha van rá lehetőség, vagy csomagoljuk alumínium fóliába, és pirítsuk pár percig serpenyőben, vagy pirítsuk szárazon serpenyőben 5-10 percig, közepes hőfokon.

Óvatosan adagoljuk, épp csak annyit használjunk, hogy halványan érezhető legyen a garnélapaszta, de semmiképp ne legyen harsány, uralkodó.

A thai konyhában alig találunk olyan ételt, amelybe legalább egy kiskanálnyi ne kerülne, mint amolyan rejtett összetevő.

A kapi egyik alapízesítője bizonyos thai chilis-fűszeres mártogató szószoknak (nam phrik), mint pl. a nam phrik kapi, amit leginkább hal és sült-, párolt- vagy nyers zöldségek mellé adnak. Majdnem minden thai currypasztába tesznek garnélapasztát, a thai levesekbe szintén. Thai halpogácsában (Thot man pla) vegyítik el, thai sültrizseket (pl. Kkao kluk kaphi) ízesítenek vele.

Érdemes kísérletezni, a klasszikus felhasználási lehetőségeken túl, a legunalmasabb ételt is egy ínyenc fogássá tudja varázsolni, így pl. hozzáadhatjuk paradicsomszószokhoz vagy salátaöntetekhez - csupán egy kiskanálnyit, vagy ha némi meleg vízben feloldunk egy keveset, kitűnő stir fry ízesítő szószt kapunk. Jó adalék húsos vagy hüvelyesekkel készített levesekhez. Remek fűszerkrém bármilyen húsos vagy főtt ételhez - különösen darált borjúhoz, marhához és sertéshez, bármilyen formában -, tenger gyümölcseihez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

garnéla 65% (Acetes spp.), só, cukor, ízfokozó: E621, E627, E631

 

Allergének

Garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 506 kJ/121 kcal
Zsír: 1,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 4,4 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 22 g
Só: 21,8 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, légmentesen lezárt edényben/üvegben.

Származási ország: Thaiföld

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!