Thai sárga curry fűszerpaszta és -keverék -aromax

Thai yellow curry set of paste and spices -aromax

Ár:
1.389 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 77 g
Bruttó egységár: 18 039 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Szárított piros chiliből, fűszerpasztából és kókusztejporból álló szett thai sárga curry-hez, a Kaeng kari-hoz. MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A termék három különálló tasakot tartalmaz, egyikben fűszerpaszta, a másikban szárított egész piros chili, míg a harmadikban kókusztejpor van. A szárított fűszeres zacskóban levő szilikagéles tasak tartalma nem ehető, kérjük, felbontás után dobják el!

A készítmény 4 adag sárga curry-hez elegendő, használata rendkívül egyszerű, praktikus (lásd a receptet lent).

Ne tévesszük össze a Kaeng kari-t a másik közismert thai curry-félével, a Kaeng lueang-gal, melynek ugyan a konkrét jelentése sárga curry, mégis teljesen más: savanyú, csípősebb, élesebb, és színe is halványabb.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. Fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A sárga curry elviekben a legkevésbé csípős a három közül, enyhe édeskés árnyalattal. Fűszerezése másabb, mint a pirosé meg a zöldé, sokkal több szárított fűszert (általában római kömény, koriandermag, lepkeszegmag, kurkuma és/vagy currypor, babérlevél, szerecsendió-virág, fahéj), és kevesebb frisset (citromnád, fokhagyma, galanga vagy gyömbér) tartalmaz. Inkább közelít az indiai curry-k ízvilágához és fűszerhasználatához, de nem tudni pontosan, hogy az indiai konyha közvetlenül vagy áttételesen befolyásolta, a brit tengerész konyhán és annak curryporain keresztül. A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

A curry végső aranysárgás színét elsősorban a kurkuma adja (vagy a kurkumás currypor), ill. a sárga chili, ha éppen azzal, és nem pirossal készül.

 

Felhasználás

Talán a legismertebb thai sárga curry az, amit csirkével készítenek, és kis mennyiségű burgonyát meg hagymát adnak hozzá. Csirke helyett szoktak halat vagy garnélát, zöldségeket (tök, sütőtök, cukkini, édesburgonya, zöldbab, stb.) vagy tofut is használni. A kókusztej elengedhetetlen adaléka, amelynek egy részét olykor kókuszkrémmel váltják ki, hogy a curry még krémesebb, selymesebb legyen.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik: ez az ízek végső kiegyensúlyozására szolgál. Vagy párolt rizzsel (Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizs, északon ragacsos rizs), vagy friss, vékony rizstésztával (khanom chin) kínálják, egyfajta uborka savanyúságot (Ajat Dtaeng Gwa) adnak mellé.

Hozzávalók thai sárga csirke curry-hez (Kaeng kari kai) (4 személyre)

  ♦ 1 tasak Aromax Thai sárga currypaszta

  ♦ 1 tasak kókusztejpor

  ♦ 1 tasak szárított piros chili

  ♦ 200 g csirkemell (felkockázva/falatnyi szeletekre vágva)

  ♦ 60 g burgonya és/vagy hagyma (feldarabolva)

  ♦ 300 ml víz

  ♦ 3 ek étolaj

  ♦ halszósz és pálmacukor, utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

  ♦ thai bazsalikom (díszítéshez)

Elkészítés

 1/ Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát. Alacsony hőfokon, folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.

 2/ Adjuk hozzá a húst, és rázva pirítsuk, amíg a színe megváltozik.

 3/ Oldjuk fel a kókusztejport 300 ml meleg - nem hideg, nem forró! - vízben, majd adjuk a curry-hez.

 4/ Adjuk hozzá a burgonyát és hagymát, ill. a szárított piros chilit. Forraljuk fel, majd főzzük készre az egészet.

 5/ Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral. Díszítsük thai bazsalikommal. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy gömbölyű rizstésztával.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük garnélával vagy hallal, és feldobhatjuk egy kis garnélapasztával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket, vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

1. zacskó: instant kókusztejpor 51.9% (kókuszdiókivonat, víz)
2. zacskó: sárga curry paszta 45.5% [fokhagyma, salottahagyma, só, glükózszirup, galanga, chili, citromnád, kurkuma, édeskömény, szegfűszeg, fahéj, garnélapaszta (garnéla, só), gyömbér, kaffir lime levél, koriander, római kömény, maltodextrin, savanyúságot szabályozó anyag: E340; csomósodást gátló anyag: E551]
3. zacskó: piros thai chili 2.6%

 

Allergének

Garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Energia: 1519 kJ / 365 kcal
Zsír: 26 g
-amelyből telített zsírsavak: 14 g
Szénhidrát: 28 g
-amelyből cukrok: 9.0 g
Fehérje: 3.4 g
Só: 8.4 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!