LEXIKON

A tea cserje

A teacserje

A teát, mint növényt rendszeres metszéssel tartják fenn a teatermesztéshez. A tea a kamélia-félékhez tartozik. Az örökzöld cserjének sötét, bőrszerű levelei vannak. Virága fehér, vagy rózsaszínű, gyümölcse apró, keményhéjú, hasonló a mogyoróhoz. Manapság szaporítása ritkán történik beporzással, inkább vegetatív, ahol a metszések a magashozamú szülő bokron nőnek. A két elsődleges teanövény:

Thea Sinsensis (vagy kínai tea): állandó metszés nélkül is bokorformájú marad, és csak 3-4 méteresre nő meg. Ez a cserje legjobban mérsékelt égövi klímájú területeken terem, és még a fagyásnak is ellenáll.

Thea Assamica (vagy Aassam tea): 15-20 méter magas fa nő belőle, ha nem metszik rendszeresen. Ez a teabokor nagyon sok meleget igényel, és tisztán trópusi növény.

Ezt a két fajta teanövényt újra és újra keresztezték, hogy még finomabb, még aromásabb és különösen robusztusabb fajtát kapjanak. Az úgynevezett Assam-hibrid különösen megfeleolőnek bizonyult.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az íz- és minőségbeli különbségek nem csak a növényen magán múlnak, hanem a termőterületen, az éghajlati feltételeken és a szorgalmas szedésen, valamint a tealevelek feldolgozási módján is.

-->