LEXIKON

Balzsamecet

A balzsamecet sokáig Olaszországban sem volt divatos. Titkos ínyencségnek számított. Csak Marcella Hazan nagy port kavart klasszikus olasz szakácskönyve irányította rá a figyelmet 1973-ban. Azóta példátlan népszerűségre tett szert.

Amíg a kilencvenes évek elején Modenában mindössze ezer liter hagyományos balzsamecet készült, 2000-ben már a hatszorosa. Úgynevezett "modenai balzsamecetet" évente húszmillió litert állítanak elő.

Az Egyesült Államokban külön balzsamecetes mártások, szószok készülnek, kinyomós flakonokban is árulják, mint a ketchupot.
Háromfajta balzsamecettel találkozhatunk:

1. Aceto Balsamico tradizionale di Modena

2. Aceto Balsamico di Modena

3. Aceto Balsamico

Az elsőt könnyű felismerni. Tipikus talpas Giugiaro-üveg, hátul a modenai balzsamecetkonzorcium, elöl a termelő címkéje, méregdrága ár. A 12 éves balzsamecetet affinatónak, a minimum 25 éveset extravecchiónak, az ötvenévesnél idősebbet (gyűjtőknek való) matuzsálemet pedig patriárkának (Il Patriarchi) nevezik.

Színük ébenfekete, állaguk kátrányszerűen sűrű, hihetetlenül harmonikus savas-édes ízükben, semmihez sem fogható illatukban több generáció türelme, hozzáértése testesül meg. Ha tekintetbe vesszük, hogy több száz kilogramm szőlőből 12-50 év alatt mindössze 1-2 liter balzsamecet nyerhető, akkor magunk sem gondolhatjuk komolyan, hogy ezt a nedűt pár száz forintért megvásárolhatjuk az élelmiszerplázák polcairól.

A harmadik kategória termékeivel foglalkozni sem érdemes: kőolajszármazékokból készülnek, ipari eljárással. Ennél a becsületes konyhai ecet is hasznosabb.

A második kategória az érdekes, mert ebben együtt szerepel az arcátlan hamisítvány, valamint azok a kitűnő condimentók, amik ugyanúgy készültek, mint a hagyományos (tradizionale) balzsamecetek, csak valamilyen ok miatt mégsem nevezhetők tradizionalénak. Vagy mert Reggio Emilia tartományon kívül készültek, vagy termelőik nem óhajtottak foglalkozni a konzorcium előírásaival, esetleg a kis mennyiség miatt nem vesződtek a minősítéssel.

forrás: Magyar Konyha

fotó: laylita.com

A folytatásért katt ide: http://azsiabolt.hu/lexikon/b/balzsamecet-ii-hogy-keszuel

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->