LEXIKON
- Babcsíra - (Phaseolus aureus)
- Babér levél
- Balzsamecet
- Balzsamecet II. - Hogy készül?
- bambusz
- Bambuszgőzőlő
- Bambuszrost
- Bambuszrügy
- Barackmagolaj
- Barna mártás
- Barna rizs
- Basmati rizs
- Batáta
- Bazsalikom - Gyógyhatása
- Bazsalikom mag
- Bechamel mártás
- Bolivíai rózsa só
- Borkén
- Borókabogyó
- Bors: fekete, fehér, piros és zöld
- Borsikafű
- Borsmenta
- Borsmenta - gyógyhatása
- Brazil rózsabors - Schinus terebinthifolius
- Bulgogi sütés
- Bulgur
- Burgonyaliszt
- Búzacsíraolaj
bambusz
A bambuszok a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növények. Több mint 1000 fajuk ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed.
A legtöbb faj magassága 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.
A bambusz körüli titokzatosságok egyike, hogy egyes egyedek szakaszonként ugyanabban az időben egész éven át virágoznak. Ez történt a Phyllostachys bambuszfélével, amikor végig virágozta az 1970-es éveket, ahogy ezt megtette a bambusztörténelem szerint minden 120 évben. A
Phyllostachis nemzetség virágzásának nyilvántartása évszázadokra nyúlik vissza. Ismereteink szerint senki sem tudja, mi ösztönzi a virágzást. Míg egyes bambuszfajták virágzása időszakos, másoknál környezeti körülmények, szárazság vagy egyéb feszültség idézi elő.
A talajból kibújt fiatal bambuszhajtás, a bambuszrügy a legtöbb faj esetében ehető, az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga.