LEXIKON
- Babcsíra - (Phaseolus aureus)
- Babér levél
- Balzsamecet
- Balzsamecet II. - Hogy készül?
- bambusz
- Bambuszgőzőlő
- Bambuszrost
- Bambuszrügy
- Barackmagolaj
- Barna mártás
- Barna rizs
- Basmati rizs
- Batáta
- Bazsalikom - Gyógyhatása
- Bazsalikom mag
- Bechamel mártás
- Bolivíai rózsa só
- Borkén
- Borókabogyó
- Bors: fekete, fehér, piros és zöld
- Borsikafű
- Borsmenta
- Borsmenta - gyógyhatása
- Brazil rózsabors - Schinus terebinthifolius
- Bulgogi sütés
- Bulgur
- Burgonyaliszt
- Búzacsíraolaj
Borkén
A kálium-metabiszulfit (E224) egy fehér színű, kén szagú, kristályos por, melyet antioxidánsként, sterilizálásra, valamint élelmiszer adalékként tartósításra használnak. Kémiailag közel áll a nátrium-metabiszulfithoz, és egymás helyettesítésére is szokták őket használni. Általában a kálium-metabiszulfitot alkalmazzák, mert nem származik belőle nátrium-klorid, vagy más néven étkezési só.
A kálium-metabiszulfitot a borhoz vagy musthoz előszeretettel adagolják, ugyanis SO2 (kén-dioxid) szabadul fel belőle, mely egyrészt elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, valamint antioxidánsként segít megőrizni a bor színét és ízét egyaránt.