LEXIKON

Choya saké - szaké

A szaké a Japánok nemzeti italának számít. Sokan japán rizspálinkának gondolják, ez azonban tévedés, mert a szaké alapjául szolgáló gabonát nem lepárolják, hanem hordókban erjesztik (Koji rizsből és az élesztőjével erjesztik). Leegyszerűsítve a szaké inkább rizsbornak nevezhető.


Abszolút tradicionális ital, hiszen nemcsak a sinto papok használják vallási szertartásokon, de a házasságkötéseknél is fontos szerepet kap a mai napig.

Néhány éve a szakéról kimutatták, hogy mindennapi fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, hiszen antioxidánsai lassítják a szívműködésre káros koleszterin-típus oxidációját.


A Choya szaké egy 15% alkoholtartalmú, illatában és ízében mégis egy lágyabb fehér borra emlékeztető különlegesség, amelyet nyáron lehűtve -esetleg jéggel- télen pedig melegítve fogyasszuk!

-->