Elköltöztünk! Új címünk: 1093 Budapest, Csarnok tér 5. Megtekintés térképen

LEXIKON

Csillagánizs

*(Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó Illicium nemzetség legismertebb növényfaja.

Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag. Igen kellemes, a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát.
A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése csillag alakban helyezkedik el, amiben a 3–4 milliméteres mag fejlődik.
Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az anetolnak köszönheti.
Londonba a nagy angol utazó, Sir Thomas Cavendish közvetítésével érkezett 1588. szeptember 9-én, aki Fülöp-szigetekről hozta magával.
A kínai és vietnami konyha ismertté válásával azonban Európában is egyre többet kezdték használni lekvárok, szirupok ízesítésére, és az ánizsmagból desztillált drágább ánizsolaj helyettesítésére.
A 17. században egyre inkább elterjedt Európában, például a cári udvarban a tea ízesítésére is használták.
Több területen is hasznosítható: előszeretettel alkalmazzák a konyhaművészet szerelmesei, gyógyászatban is ismert alapanyag és virágzása idején különleges látvány az örökzöld fa virága is.

Fontos, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizs növénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot anisatint tartalmaz!
Az Európai Unióba néhány alkalommal összekeveredve importálták őket, amelyek ételmérgezésekhez vezettek, ezért behozatalukat a 2002/75/EK bizottsági határozat külön szabályozta.
Mivel a határozatban előírt ellenőrzések során nem került elő újabb szennyeződés, ezért a jogszabályt másfél évvel később, 2003 augusztusában hatályon kívül helyezték.

Gyógyászatban
A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító tulajdonsággal is bír, ezért gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze is lehet.
A tamiflu nevű influenza elleni gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése.
Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert ebből állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert.
A kínai orvoslás a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektet, ezért az influenza elleni védekezés során is előnyben részesíti a természetes gyógynövényeket, és ezek között ajánlja a csillagánizs fogyasztását, elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->