LEXIKON
- Fafüle gomba
- Fafülgomba (Auricularia polytricha)
- Fahéj
- Fecskefészek
- Fehér mártás
- Fehér mustármag
- Fehér ragadós rizs (Oryza sativa spp.)
- Fehérmártás
- Fekete bab (erjesztett)
- Fekete kömény - Nigella
- Fekete mustármag
- Feketeáfonya
- feketebors
- Feketebors olaj
- Feketecsalán olaja
- Feketegyökér
- Felhőfülgomba (Auricularia cornea)
- Fésűkagyló (Amusium pleurone cies)
- Fokhagyma
- Francia gasztronómia
- Fűszerkömény olaj
Fafüle gomba
Fafüle gomba - Auricularia auricula
fafülgomba, fekete gomba, mu-er [kínai], nam meo kho [vietnami], kikurage [japán], black fungus, black Chinese fungus, wood fungus, ear fungus, tree ear fungus [angol], Jamur Kuping [indonéz]
Főleg a kínai, különösen a szecsuáni konyha kedveli őket. A fafülgomba a természetben a fák kérgén nő, és ott is termesztik. Frissen szedik, majd szárítva tárolják.
A szárított fafülgomba színe szürkésfekete, a pernyéhez hasonló. Víz hozzáadására megduzzad, és sötétbarna, fodros szirmok alakját ölti; ekkor különösen emlékeztet némely állat fülére.
A fafülgombának jellegzetes, nagyon enyhe földíze van, de inkább sajátos, kocsonyás-ropogós állaga miatt kedvelik, mely levesekben és más vegyes ételekben kitűnően érvényesül.
A kevés fajt számláló nemzetség magyarországi képviselője a júdásfülgomba.