LEXIKON
Gyümölcscukor
gyümölcscukor
Intenzív édesség
A fruktóz a legédesebb az összes, tápértékkel rendelkező édesítők közül. a fruktóz édessége körülbelül 1,17-1,75-szerese a szacharózénak attól függően, hogy milyen ételben vagy italban használják.
Az ízek intenzitásának növelése
A gyümölcscukor sokkal jobban képes kihozni az ételek ízét, mint a glükóz és a szacharóz, hiszen maximálisan leleplezi az adott élelmiszer, gyümölcs és fűszer zamatát.Bizonyos összetevőkkel összhangban áll
A fruktóz kölcsönhatásba lép más édesítőszerekkel és a keményítővel harmónikus viszonyt alakítva ki, mely növeli az édesség és a sütemény magasságát, térfogatát, valamint egyes ételek és italok viszkozitását.
Rendkívül stabil
A gyümölcscukor nem hidrolizál savas körülmények között, mint a szacharóz, így az édes késztermék stabilabb ízű marad és tartóssága hosszabban megőrződik.
Jól oldható, ellenáll a kristályosodásnak
Míg a kristályos formában forgalmazott fruktóz is nehezen oldódik fel, nehezen kristályosodik. Ez lehetővé teszi, hogy nagyon puha és omlós süteményeket süssünk vele.
Megtartja a nedvességet
A fruktóz kiválóan köti meg és tartja a nedvességet, így képes helyettesíteni a szorbitot és a glicerint az élelmiszerekben, ami által jelentősen javul az íz minősége.
Felületi barnaság
A sült ételek és a pörköltek fő vonzereje a kellemes barna színű felület és a csábító illat, melyek a cukor és az aminosavak redoxireakciója által jönnek létre. A gyümölcscukor nagyon egyszerűen képes beindítani ezt a reakciót, így segítségével könnyen elérhető a csábító barna szín.
Fagyasztás
A fruktóz képes megőrizni a fagyasztott gyümölcs minőségét is, mivel megakadályozza, hogy a vízből jégkristály képződjön, ami elpusztítja a törékeny gyümölcsök szöveteit.
gyümölcscukor.hu