Elköltöztünk! Új címünk: 1093 Budapest, Csarnok tér 5. Megtekintés térképen

LEXIKON

Jackfruit

A jákafa (angolosan dzsekkfruit, illetve dzsekkfrút, Artocarpus heterophyllus vagy A. heterophylla) az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Banglades nemzeti gyümölcse.

Az angol „jackfruit” név amely a portugál Jacából ered, az pedig valószínűleg a malajálam nyelv csákká szavából. Az első portugál hajósok adták neki ezt a nevet India partjainál.

Hindiül Káthál (कटहल) Marathi nyelven Fánász [फणस] bengali nyelven Káthál (কাঁঠাল) A nepáliban Kátáhár (कटहर) szanszkritül, oriya és telugu nyelven Panasza (पनस , పనస) vagy Kaṇṭāphal (कण्टाफल) malájul Nangka tagalogul és a Fülöp-szigeteken Langka vagy Nangka kannada nyelven Hálászu (ಹಲಸು) tamilul Pala (பலா) malajálam nyelven Csákká (ചക്ക) thaiul Khánun (ขนุน) Kínaiul Bolúmi 波羅蜜, ősi kínai neve Panasza (頻那挲) volt, Sri Lankán Kosz vagy Héra-lí-ként ismerik.

A jákafára jellemző, hogy belül a közepén és a gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű anyag van. A gyümölcshús „rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. Ez a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Tömege elérheti a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t, átmérője az 50 cm-t.

-->