LEXIKON
- Kaffír levél
- Kakaó
- Kakaóvaj
- Kakukkfű
- KALA NAMAK
- Kalahári sivatagi só
- Kalamondin
- Kamut
- Kandírozás
- Kandiscukor
- Kapor
- Kapri
- Kardamom
- Kasvirág
- Kendermag
- Kendermag olaj
- Kesudió
- Kimcshi
- Kínai feketegomba (Lentinus edodes)
- Kínai kolbász
- Kínai ötfűszer
- Kiwi
- Kókuszvirág cukor
- Kóladió
- Köles
- Kombu
- Konnyaku - Leopárdkontyvirág
- Kóreai bambuszsó
- Koriander
- koriander mag
- Krizantém - tea
- Kukoricacsíra-olaj
- Kurkuma
- Kusz kusz
Kamut
Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik. Ősi búza fajta. Hosszú ideig feledésbe merült, majd, mint a tönkölybúzát ismét felfedezte az élelmiszeripar. A Kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.
A kamut, más néven khorasan búza egy olyan ősi búzafajta, amely leginkább talán a durumbúzához hasonlítható. Napjainkban ismét kezd előtérbe kerülni termesztése, de egyenlőre leginkább Amerika területén. A búzához képest alacsonyabb a szénhidrát és élelmirost-tartalma, magasabb a fehérje -, zsír-, valamint az ásványianyag-tartalma. Elsősorban manapság a tésztaipar használja alapanyagként. Mivel glikémiás indexe alacsony, a kamutból készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek étrendjébe.
A képen kamutból készült udon tészta
forrás: harmonet.hu