LEXIKON

Kimcshi

A kimcshi (hangul: 김치) a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része.[

A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka.

A kimcshi erjesztéssel készül.

Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest (김칫국, kimcshitkuk) és sült rizses egytálételt (김치볶음밥, kimcshi pokkumbap) is.

A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok.

A kimcshiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek.

A kimcshit hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télre eltenni, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik.

A kimcshi különböző változatait aszerint különböztetik meg, hogy milyen zöldségféléből készülnek, illetve hogy melyek a fűszerezésére használt legfőbb összetevők.

A szöuli kimcshi múzeum 187 történelmi, valamint ma is létező változatát különít el.

A készítéséhez használt leggyakoribb zöldségek a kínai kel, az újhagyma, a gyömbér, a fokhagyma és a retek. Fűszerezéséhez pedig sót, őrölt csilit, halszószt vagy garnélarákszószt használnak.

-->