Elköltöztünk! Új címünk: 1093 Budapest, Csarnok tér 5. Megtekintés térképen

LEXIKON

Koriander

A koriander (Coriandrum sativum),  (hindí nyelven dhanijá)  a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik.

Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető.)

A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, de ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad.

A koriandernövény (Coriandrum sativum) szárított termése, amelyet az egyszerűség kedvéért általában magnak nevezünk. Nálunk elsősorban savanyúságokban és káposztás ételekben jelenik meg, jobbára egészben.

Indiában a koriander a legalapvetőbb fűszerek egyike, amely szinte bármilyen sós ételben előfordulhat. Ritkán használják egészben; általában inkább őrölve kerül az ételbe, hogy aromája eloszoljon, és ne robbanásszerűen jöjjön elő egy-egy mag szétrágásakor. Ha otthon mozsárban törsz koriandert, vigyázz, mert szeret szétugrálni, és soha nem fogod porrá törni, hanem csak pelyvaféle darabokra – de ez tökéletesen megfelel, és sokkal jobb, mint az eleve őrölve vásárolt koriander, ami hamar elveszíti az aromáját.

Forrás: wikipedia, jé!India

 

 

 

-->