Elköltöztünk! Új címünk: 1093 Budapest, Csarnok tér 5. Megtekintés térképen

LEXIKON

Kusz kusz

A szó szoros értelmében tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás.

Az eredetileg berber specialitást ma már nem kell kézzel gyúrnunk és sodornunk: szerencsére készen megvehető, nálunk is egyre több helyen kapható. Háromféle méretben készítik a labdacsokat.

Észak-Afrikából származik, ahol bizonyítottan ezer éves nemzeti eledel, és a legelterjedtebb főzési módja, hogy egy ragu felett megpárolják. A szemek, miközben megduzzadnak és megpuhulnak, magukba szívják az étel gőzét és aromáját.

Így készül például a híres észak-afrikai húsétel, a tagine, mely arról a kúp alakú edényről kapta a nevét, amelyben hagyományosan főzik. De használhatunk a célra párolóbetétes edényt vagy bambusz gőzölős serpenyőt, sőt egy szitában is az étel fölé helyezhetjük a kuszkuszt.

Felhasználási módja rendkívül változatos, eszik hússal (csirkével, báránnyal, nyúllal, marhával, borjúval, kacsával egyaránt), hallal keverve, híres fűszerei a gyömbér, a fahéj, a kurkuma és a koriander. Természetesen zöldséges raguval is készítik. Édességnek is finom: tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.
Alapanyaga lehet tehát sós és édes ételeknek, köretnek vagy egytálételnek, desszertnek.

Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős, chilis szószt (harissa). Izrael népe is alapételként ismeri. Földrészünkön elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt étel.
Salátákhoz elég, ha egyszerűen hideg vízbe áztatjuk 20 percre, ekkor nem igényel főzést sem. Csepegtessük le, majd adjunk hozzá salátához való zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, fűszereket és öntetet. Ez a keverék jól illik a grillezett húsokhoz és halakhoz, vagy akár egyszerű grillezett zöldségekhez is.

Régen az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen. Még ma is fogyasztják így, de egyre inkább tányérra tálalják a kuszkusz alapú variációkat, és kanalat adnak hozzá.

A képen: kuszkusz, édeskömény, csicseriborsó, olajbogyó

forrás: anyablog.hu

foto:picbay

-->