LEXIKON
Keresés eredménye
- Ajwain - Ajovan
- Avokádó
- Argán olaj
- Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke
- Adzuki bab
- Bambuszrügy
- Bors: fekete, fehér, piros és zöld
- Borkén
- Batáta
- Chia mag - Azték zsálya
- Cayenne-bors
- Chia - Azték bors
- Choya saké - szaké
- Dióolaj
- Édesburgonya
- Fahéj
- Fokhagyma
- Goji
- Gyömbér
- Gari - Manióka
- Gránátalma
- Kendermag
- Köles
- Kimcshi
- Kendermag olaj
- Lenmag
- Levendula
- Mandulaolaj
- Meggymagolaj
- Nyírfacukor - Xilit
- Pekándió
- Rooibos
- Sumac, Szömörce
- Szerecsendió
- Sáfrány - Saffron
- Stevia - jázminpakóca
- Szarvasgomba
- Tulsi
- Tofu
- Tökmagolaj
- Teriyaki - Terijaki
- Teriyaki szósz - terijaki szósz
- Wasabi
Ajwain - Ajovan
Az ajovan (latinul:Trachyspermum ammi) Etiópiában, az Arab-félszigeten, Mezopotámiában, Afganisztánban, Iránban és Indiában igen kedvelt termesztett fűszernövény.
Vadon ma már nem ismeretes. A terméseiben levő éterikus ajovanolaj fertőtlenítő hatású is. Felhasználják fogkrémek és szájvíz készítéséhez is.
Fűszerként való felhasználása kakukkfűéhez hasonló. Magyarországon nem nagyon ismert, leginkább csak fűszerkeverékekben fordul elő.
Saláta öntetekbe, mártásokba, csirkés ételekbe, zöldséges fogásokhoz javasoljuk. Alkalmazhatjuk panírozásnál is az olajba téve. Megtaláljuk a chutney-kban, curry-kban.
foto: shinexport.com