LEXIKON
Keresés eredménye
- Ajwain - Ajovan
- Avokádó
- Argán olaj
- Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke
- Adzuki bab
- Bambuszrügy
- Bors: fekete, fehér, piros és zöld
- Borkén
- Batáta
- Chia mag - Azték zsálya
- Cayenne-bors
- Chia - Azték bors
- Choya saké - szaké
- Dióolaj
- Édesburgonya
- Fahéj
- Fokhagyma
- Goji
- Gyömbér
- Gari - Manióka
- Gránátalma
- Kendermag
- Köles
- Kimcshi
- Kendermag olaj
- Lenmag
- Levendula
- Mandulaolaj
- Meggymagolaj
- Nyírfacukor - Xilit
- Pekándió
- Rooibos
- Sumac, Szömörce
- Szerecsendió
- Sáfrány - Saffron
- Stevia - jázminpakóca
- Szarvasgomba
- Tulsi
- Tofu
- Tökmagolaj
- Teriyaki - Terijaki
- Teriyaki szósz - terijaki szósz
- Wasabi
Cayenne-bors
A chilibors, cayenne-i bors szinonimái, egyéb nevei: amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, ördögbors.
Neve megtévesztő, mert nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egyik közeli rokona. Nálunk egy aprótermetű változata díszpaprikaként ismert.
Sok helyen úgy is használják, mint nálunk a zöldpaprikát
Közép-amerikai eredetű, vadon termő és termesztett évelő növény. Egyes országokban paprika helyett használják a törpepaprikához hasonlítható, téglavörös színű és rendkívül csípős termését.
Igen sok fajtája ismeretes alak, méret és csípősség szerint.
A bokor formájú növény 2 m magasra is megnőhet. 2-3 évig él. A levél alakja és mérete változatos, a paprikáéhoz hasonló. Virágja fehér színű, felálló. Felfújt bogyótermésének alakja és mérete változatos, kb. 2 cm nagyságú, felálló, éretten téglavörös színű.
Szaporítása magról történik, cserépben is termeszthető. A termés maga a chili, a szárított, finomra őrölt chilipor, az ún. cayenne-i bors.
Jellemzői és beltartalmi anyagai hasonlóak a fűszerpaprikához, de kapszaicintartalma jóval magasabb annál. A kapszaicin az az alkaloid, mely a paprika csípősségét okozza, zsírokban, olajokban oldódik, a víz csak „szétteríti”.
A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, illetve a fogíny megbetegedéseit. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat.
A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól.
A kapszaicin-tartalmú kenőcsök illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátiás panaszokat (az érzékelő idegek betegsége) és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségét. Övsömör, műtét utáni lábadozás vagy cukorbaj okozta idegkárosodás keltette fájdalmak enyhítésére is alkalmas.
A kapszaicin-tartalmú folyadékkészítmények enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit. Sokak tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad, számukra a kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják.
Mindemellett a kapszaicin megvédi az örökítő anyagot (a DNS-t) sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásával szemben; serkenti a keringést és lázcsillapító hatású. Néhány orvos véleménye szerint a kapszaicin védelmet biztosít a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.
www.nepgyogyaszat.hu
fotók: www.sanar.org,