LEXIKON

Mate – tea

A matétea vagy maté (portugálul chimarrão, guaraníul: kaaiguá – kaa= fű, i= víz, guá= -ból; azaz "vízből származó fű", jezsuiták teája, Szent Bartholomeo teája, Paraguay tea, yerba tea) a maté fa (Ilex paraguariensis) (dél-amerikai magyal, araguayi magyal) megszárított leveleiből készült főzet. Ez a Dél-Amerikában honos örökzöld fafaj, karcsú, 5-6 m magas, csoportokban nő.
A 10-16 cm hosszú, bőrszerű, csipkés vagy fűrészelt szélű leveleit parázs felett megszárítják (ritkábban forró vízbe merítik), majd felaprítják.

A maté elnevezés a kecsua mati szóból ered, amely poharat vagy egyéb ivóalkalmatosságot jelent és amely később a maté ivására használt tök (Lagenaria siceraria) népies elnevezéseként terjedt el.
A maténak élénkítő hatása van a benne található 0,3-1,5% koffeinnek, 4-10% kaffetanninnak ( kávécsersav; ez csersavra, majd koffeinre hidrolizál), teobrominnak és teofillinnek köszönhetően. Ezentúl a maté tisztító hatású is a benne lévő (flavonoid és alkaloid) antioxidánsok miatt.
Hagyományosan forrón, a szintén maténak hívott kis pohárból szívják fel a főzetet a bombillának nevezett fém szívószál segítségével. A hasonló, de hidegen fogyasztott ital neve tereré.
A maté elkészítését a guaraní indiánoktól tanulták el a spanyol és portugál gyarmatosítók. Később Dél-Amerika több országában elterjedt, fogyasztják Argentínában, Uruguayban, Paraguayban, Brazíliában, Bolíviában és Chilében. Legnagyobb népszerűségnek Argentínában és Uruguayban örvend. Uruguayban a lakosság nagy része napközben is matézik, gyakran látni az utcán matézó embereket, mert ez nem egyszerű szomjoltó tevékenység, általános, hogy az emberek másokkal közösen matéznak.
Nagyon fontos, hogy a matéhoz használt víz 70 és 90 °C között legyen. A vizet hozzáöntjük az aprított fűhöz, és már készen is van a kesernyés, enyhén habos és jellegzetes illatú maté. A kesernyés íz a maté sajátja, a nem ilyen ízű maté nem is valódi.

A fából vagy tökből készült poharakat az első használat előtt érlelni kell, hogy ne adjanak a főzetnek fura ízeket. A legegyszerűbb módszer használt matéfüvet önteni az új pohárba és néhány napig állni hagyni.

Gyógyhatása:
• Koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszer működését, figyelemserkentő és a szellemi képességet javító, továbbá fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. A matékészítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását.
• Az anyagcserét mintegy 10%-kal emeli. A növény pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában, ezért jó elhízás elleni szer.
• Teája élénkíti, és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt.
• Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.
• Serkentő hatása miatt kiváló kóros lesoványodás esetén.
• A maté alapú készítményeket vesebetegségeknél vizelethajtóként használják.
• Jó kiegészítő szer fogyókúrázóknak is.
Az előírt adagolás betartása esetén nincs szükség óvintézkedésre.

Túladagolása veszélyes, mert álmatlanságot és izomremegést okozhat!

Doppingszerként is számon tartják! Koffeintartalma miatt gyomoridegességet, hasmenést okozhat!

Tannintartalma miatt nyelőcsőrákban szenvedők ne alkalmazzák!

fotók:

elmateunsentimientoargentino.blogspot.com,

radiogba.com.rar

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->