LEXIKON

Mungóbab

A mungóbabot már kr.e. 1500 óta használják Ázsia szerte használják. Leginkább a magas beltartalmi értéke miatt örvend nagy népszerűségnek. A mungóbab hatékonyan gátolja az LDL oxidációját, valamint fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

Magas fehérjetartalommal rendelkezik, amely okból kiválóan veszi fel a harcot az olyan szív- és érrendszeri problémákkal, mint pl. a magas vérnyomás. A benne lévő magnézium mennyisége tovább emeli nagyságát, ugyanis az Egyesült Államokban 10-ből 7 felnőtt magnéziumhiányos.

A Journal of Human and Enviromental Toxicology című szaklapban számos tanulmányt publikáltak már a mungóbab szívbetegségekre gyakorolt pozitív hatásairól. Többek között az is olvasható volt, hogy hatékonyan gátolja az oxidációt, szembeszáll a magas vérnyomással, megelőzhető vele az érszűkület, valamint az egyik legnagyobb "harci fegyver" az elhízás ellen!

Mivel alacsony glikémiás indexű táplálékról van szó, ezért a cukorbetegség kezelésében is nagy hasznát veszik. Ezenkívül csökkenti a triglicerid szintet, valamint cukorbetegek esetén a vesebetegségek szövődményeit.

A közelmúltban készült tanulmányok kimutatták, hogy segít visszaszorítani a máj, a gyomor, a vastagbél és a méhnyak daganatos sejtjeinek a növekedését. Ezt oly módon éri el, hogy hozzásegíti a szervezetet egy bizonyos butirát nevű anyag termeléséhez. Ez a vegyület képes akár 42%-os védelmet is nyújtani a rákos sejtek kialakulásával szemben.

A magnéziumhiány sajnos igen széles körben elterjedt manapság, és ez bizony 51%-kal megnöveli a halálos kimenetelű szívbetegségek kockázatát. A mungóbab pedig gazdag magnéziumban.

Pozitív tulajdonságai között szerepel még a gyulladásokkal szembeni védelem. Amikor gyulladás jön létre a szervezetben, az egyfajta "kapcsoló" a citokinnak nevezett molekula számára, amely ezáltal még több gyulladást generál. A mungóbab ezt az automata válaszreakciót "kapcsolja ki".

Az ázsiai kultúrák egyik nagy kedenceként, a mungóbab felhasználása meglehetősen változatos. Készíthetünk belőle kását , szinesítheti a reggeli ételeinket, de levesnek is kiváló.

foto: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23582097, By Sanjay Acharya commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1490578

-->