LEXIKON

Nyírfacukor - Xilit

Nyírfacukor vagy másik nevén a xilit egy, a természetben is előforduló cukoralkohol, ami megtalálható a legtöbb növényi anyagban, így a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Régen a nyírfacukrot magából a nyírfa édes rostjaiból állították elő, innen az elnevezés.

Ma már a nyírfacukrot széles körben használják, mint a cukrot helyettesítő cukormentes anyagot. Megtalálható az egyes rágógumikban, üdítőitalokban és egyéb édességekben is.

Sokat tehetünk az egészségünkért, ha a finomított fehér cukrot kicseréljük xilitre a konyhánkban.

A nyírfacukrot gyógyszerként is használják. Különböző termékekhez hozzáadva segít megakadályozni a kisgyermekeknél a középfülgyulladás kialakulását és a cukorbetegek számára is kiváló cukorhelyettesítőnek bizonyul.

Ha a xilitet valamilyen rágógumiban vagy egyéb szájápolási termékben találjuk meg, akkor biztosak lehetünk abban, hogy segítségével megelőzhető a fogszuvasodás és a szájszárazság is.

A xilit kiváló energiaforrás, nem jelent üres kalóriát a szervezet számára, mint az asztali cukor.

Használata pedig végtelenül egyszerű. Szinte 100%-ban lehet a cukrot helyettesíteni xilittel és használatuk is teljes mértékben megegyezik.

Hogyan is működik?

A nyírfacukor íze édes, de a cukorral ellentétben a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, vagyis nem okoz fogszuvasodást. Ezenkívül más baktériumok sem tudják felbontani, így a fülfertőzések és az egyéb légúti megbetegedések is megelőzhetőek a segítségével.

forrás: nyírfacukor.hu

-->