LEXIKON
- Sáfrány - Saffron
- Sambal oelek
- Sárga bab sós mártásban
- Sárgabab-mártás
- Sarhor-metélt
- Scoville-skála
- Skorpió chili - Trinidad Moruga Scorpion
- Soba tészta
- Spárga
- Sriracha
- Stevia - jázminpakóca
- Sumac, Szömörce
- Szalmagomba (Volvariella volvacea)
- Szarvasgomba
- Szechuáni bors
- Szecsuani chilipaszta, chilipaszta
- Szegfűszeg
- Szerecsendió
- Szezámmag
- Szójababpaszta
- Szójababsajt lapok, vékony, szárított
- Szójababsajt, fehér, erjesztett
- Szójababsajt, friss (tofu)
- Szójababsajt, piros, erjesztett
- Szójababsajt, puffasztott
- Szójaolaj
Soba tészta
A "soba" jelentheti a hajdinát is, amiből maga a tészta készül, de használják igazából az összes vékony formájú tésztára is, mint gyűjtőnév.
Az igazi finom sobát kézzel gyúrják, és egy nagy bárd segítségével vágják fel.
A soba tészta hajdina (pohánka) lisztből készül, ami közismerten nagyon egészséges és jótékony hatású a szervezetre.
A hajdinában például megtalálható majdnem az összes fajta B vitamin. Régebben gyógynövényként is használták a magas vérnyomás kezelésére. Megelőzi a krónikus májbetegségeket, és a székrekedés kezelésére is jótékony hatással van.
Így hát egészségesebb soba tésztát enni, mint más fehér lisztből készültet.
A soba formája és színe egyébként változó, de ez a szürkés-barnás szín a legjellemzőbb.