LEXIKON

Szerecsendió

A szerecsendiófa (Myristica fragrans, népi elnevezése: muskátdió) családjának névadó fája, illetve cserjéje. A fa termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág (macidis flos), magva (nux mochata) a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron is sokfelé termesztik. Akár 20 méter magasra is megnövő, örökzöld fa.


Átlagos magassága eléri a 15-18 métert. Az örökzöld növény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa valójában nem diófa, és diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8–10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. Ezt a magot veszi körül a vörös, tagolt magköpeny.


A „szerecsendió-virág” a termés húsától megszabadított, vagyis a magról leválasztott magköpeny. A „szerecsendió-virág” (macidis flos), (vagy rövid népszerű nevén „macis”), a 16. század óta kedvelt fűszer Európában.
Népszerűségét illóolajainak köszönheti, melynek fő alkotórésze, a miriszticin.

 A mag akár 15-16%, illóolajat is tartalmazhat.
A szerecsendió kellemesen aromás, de igen erős fűszer, óvatosan kell használni.

Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.
Granada zászlaján ott látható a szerecsendió is, mint az ország legfontosabb exportcikke.

Gyógyhatása
Kis adagban neurosis (hisztéria, hypochondria, tériszony, fejfájás stb.), dysmenorrhoea esetén. Nagy adagban hallucinogén. Felhasználja még az élelmiszer- és likőr-, illatszeripar is.
 

fotók: elnacional.com.do, www.cocinista.es, www.gastronomiaycia.com, www.buyfresco.com

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->