LEXIKON
Tabasco
1868 óta gyártják a dél-louisianai Avery Island-on. A legenda szerint egy, a mexikói háborúból visszatérő katona adta a csilipaprika magokat Edward McIlhenny-nek, a szósz kitalálójának. A fűszermártás főként cayenni borsból (chilipaprikából) áll, de hasonló szószokat korábban is készítettek a Karib-szigeteken.
A "Tabasco" egy mexikói tartomány és egy chiliparika-fajta neve is. A McIlhenny-család hosszú pereskedések révén mégis elérte, hogy senki más nem használhatja rajtuk kívül a "Tabasco Sauce" elnevezést a világon.
Az érett piros csilipaprikákat sóval összezúzzák és három évig érlelik tölgyfahordóban, mint a bort. Ezután ecetet adnak hozzá és palackozzák.
A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan, cseppenként szabad csak használni.
Szinte minden olyan ételhez jó, amit csípősnek szánunk.
Több „stílusban” készül:
- TABASCO® chilis mártás, Red Pepper Sauce, Tabasco Original
Csilipaprikát, sót, és természetes borecet tartalmaz.
Tojásokoz, salátákhoz, szószokhoz, csirkéhez, darált húsokhoz, pizzákhoz.
Kiváló a magyar kocsonyához is citrom vagy ecet helyett.
-TABASCO® fokhagymás chilis mártás, Garlic Pepper Sauce
Összetétele: fokhagyma, háromféle bors - sok és sokféle csípős paprika.
Ez a középerős, feltűnően piros mártás burgonya salátákhoz, légkeveréses sütőkben és szabadban sütött húsokhoz való.
- TABASCO® zöldchilis mártás, Green Pepper Sauce
Ugyanaz mint a fokhagymás, csak hiányzik belőle a fokhagyma és zöld színe van, Gyengébb a pirosnál.
Mártogatáshoz, paellához, vörösbabhoz, csilis vörösbabhoz, rizshez.
- TABASCO® habanero mártás, Habanero Pepper Sauce
Tartalmaz habanero paprikát, mangót, papaját, őrölt görögszéna magot, banánt, gyömbért és feketeborsot.
Adható a barbecue szószhoz, grillezett húsokhoz, csirkéhez.