LEXIKON

Tészta

A hosszú, a rövid, a csiga alakú, a töltött, a töltetlen, a színes, a kerek, a gluténmentes, a tojásos, a durum és a rizs.....

 

Az emberek többsége azt gondolja, hogy a tészta Olaszországból származik. Holott a legendák szerint Marco Polo hozta Európába.  Kínából került ide, a XIII. század idején,  az akkor ott már kétezer éve ismert élelmiszert.
Napjainkban a tészta a világ minden pontján elterjedt, a különbség csak az alapanyagban rejlik: mi magyarok lágybúzából őrölt speciális tésztalisztből, az olaszok durumőrleményből, a Távol-Keleten pedig mungóbabból, szójából vagy rizslisztből készítik.
Magyarországon a hagyományokból adódóan a tojásos tészta terjedt el, amely egy speciális, kimondottan tésztaipari célra előállított, értékes lisztből készül.
A tojásnak köszönhetően szinte az összes vitamint tartalmazza, ráadásul jelentős koncentrációban. A választásnál továbbá fontos szempont lehet, hogy a tojásos tészták gazdag ízvilággal és ruganyos állaggal rendelkeznek.

A durumtésztát a mediterrán térségben őshonos durumbúzából állítják elő. A durumdara egységes fehérjeszerkezetének és nagyobb sárgapigment-tartományának köszönhetően tojás nélkül is jó állagú tészta készíthető belőle.

A rizstészta az ázsiai konyha nyomán terjedt el Európában is. Semleges íze miatt jól ízesíthető, remekül átveszi az étel ízét, aromáját. Az általában rizslisztből készített hófehér tésztát többnyire halételek mellé szokták adni.
A teljes kiőrlésű lisztből készült tészták jellegzetes barna színnel rendelkeznek. Készülhetnek rozsból, búzából, vagy kukoricából. A nem túl vonzó látványért pedig kárpótol a magas rosttartalom.
A tésztafőzés a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, de mégis van néhány fortély, amit érdemes figyelembe vennünk.
Mindenfajta tésztát hatszoros-tízszeres mennyiségű sós vízben, gyakori kevergetés mellet főzzünk, addig, amíg jól harapható, kicsit roppanó keménységű nem lesz. Amennyiben azonnal az asztalra kerül, elég ha csak gyorsan átszűrjük, s már rögtön fogyaszthatjuk is. Ha mégis később szeretnénk elfogyasztani, bő hideg vízzel mossuk át, pici sóval és olajjal keverjük össze, így megelőzhetjük az összetapadását.
A tészta persze akkor a legízesebb, ha mindig frissen, közvetlenül a fogyasztás előtt főzzük ki.

 

forrás: http://www.hotdog.hu/betty0620_1/tesztaiskola/tesztaiskola-minden-amit-a-tesztarol-tudni-erdemes

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->