LEXIKON

Tex - Mex

A neve Mexikó és az Egyesült Államok között fekvő határvidékre vonatkozik, különösen Texas állam területére. Főként a mexikói étel hatott, az amerikaiak ízlésére.

A Tex-mex ételeket erős ízek jellemzik. A mexikói ételekhez hasonlóan fűszeres vagy csípős, chilis, amelyet a mexikóiak chile-nak hívnak.

A fajiták, nachók amelyeket avokádóval vagy sajtmártással együtt lehet felszolgálni, a rizs, a híres burritók stb.

foto: By Scott Bauer - United States Department of Agriculture (link), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1635972

A marhahúst, a sertéshúst és a csirkét is sokat használják.  A garnélarák is nagyon népszerű a fajiták kíséretében, ami meglehetősen idegen, új  íz.

Napjainkban világszerte ismert konhya, főleg az erős és ízletes ízek miatt, melyeket minden egyes nemzet különböző ízlésének megfelelően alkalmaz.

Használják a mexikói konyha szokásos összetevőit és egyre merészebben egészítik ki mással.

.A Tex-Mex konyha jellemzője a hús (különösen amarha), a bab és a fűszerek, valamint a mexikói stílusú tortillák (kukorica vagy liszt) bőséges használata. A nachók, a ropogós taco, a ropogós chalupas, a chili con queso, a chili con carne, a chili gravy, a taco rizs, az arizona burgonya és a fajitas mind Tex-Mex találmányok.

A tortilla darabok és a mártás dip-snackként is egy eredeti Tex-Mex kombináció.

A Tex-Mex konyha importált ízeket más konyhákból, például a köményt, amelyet nem használnak a hagyományos mexikói receptekhez.

-->