Elköltöztünk! Új címünk: 1093 Budapest, Csarnok tér 5. Megtekintés térképen

LEXIKON

Vadrizs - wild rice

Wild rice, vadrizs - Zizania aquatica L.
más néven: indián rizs, tuszkarora rizs
Észak-Amerika keleti részén mocsarakban, valamint tavak és folyók szegélyén tömegesen nő.

Szemtermése egykor az itt élő indián törzsek egyik legfontosabb tápláléka volt.

Magja hosszú, szürkésbarna, dióízű, főzéskor enyhe lilás színt kap.

Valójában nem rizs, hanem egy vízifűféle termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket.

Hagyományosan két bottal csónakból aratják: az egyik bottal a csónak oldalához fogják a növény víz fölötti részét, a másikkal a csónakba verik a kalászból az érett szemeket. Nyárfa rönkök tüzénél szárítják-pörkölik hozzávetőleg két óra hosszáig, ettől válik eltarthatóvá és kapja sajátos dióízét is.

Úgy főzik, mint a tésztát, bő sós vízben (egy szál kakukkfűvel is ízesíthető), majd leszűrik. Lassan puhul, kb. 45 perc alatt. Miután nem olcsó, sokszor fehér rizzsel keverten adják.

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések



-->