LEXIKON

VAsfű - Verbéna

Felhasználják menstruációs zavarokat enyhítő, tejelválasztást serkentő teakeverékekben. Külsőleg bőrbántalmak kezelésére is javasolt. Továbbá nyálkaoldó, immunerősítő, köhögést csillapító hatású, felső légúti hurutok kezelésére használják.

A népi gyógyászatban a légző- és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére használták, máj- és epebántalmak esetén is. Jó erősítő, étvágyfokozó hatású.

"A középkorban magára valamit is adó boszorkánykonyha nem volt meg vasfű nélkül, mert úgy tartották, hogy aki vasfüvet hord magánál, az vastól nem sérülhet meg, de ha a vasból készült fegyverek mégis sebet ejtettek, akkor ez rá a legjobb gyógyszer. Az olasz, délszláv és székely babonák szerint, amelyik házba egyszer belevágott a villám, ott a vasfű (a tenyér bőre alá helyezve) képes minden zárat és lakatot kinyitni, ezért a növény a tolvajtörténetek nélkülözhetetlen szereplője is lett. Egyes mondákban pedig még arra is képes, hogy hordozóját láthatatlanná tegye. A nép ezért nevezi zárnyitónak, vasfűnek. De nevezik ecetfűnek, galambócfűnek, szaporafűnek is, uborkafűnek pedig azért hívjak, mert gyökerét savanyúság eltevéshez szokták használni. A rómaiak és a görögök azonban vérszegénység és idegkimerültség esetén alkalmazták. A Földközi-tenger mellékén évelő honos, nálunk egynyári gyomnövény, mi magról vethető, jól tűri a szárazságot, a környezettel szemben pedig igénytelen.

Magassága 30-80 cm magas, érdes szára átellenesen elágazó. Alsó levelei nyelesek, 4-6 cm közöttiek, a felsők kisebbek, ülők általában ép szélűek. A levéllemez szárnyasan szeldelt vagy háromhasábú, bevagdalt, csipkés szélű szeletekkel, hosszabb csúcskaréjjal. Július-augusztusban virágzó lilás színű, apró virágai (3-5 mm-es) füzérben nyílnak, hengeresek, mik makkos termést hoznak.

Felhasznált részei:

Virágos hajtását már az ókorban gyógynövényként ismerték, a középkorban pedig fűszernövényként és saláták készítésére is felhasználták. Szárított majd porrá tört gyökerével savanyúságot lehetett tartósítani, friss, fiatal hajtásaiból pedig ízletes saláta készíthető."

Ajánlott napi adag:

4-6 gramm, valamint az azzal egyenértékű kivonat ajánlatos.

Figyelmeztetés:

Mivel méhtonizáló és szülést elősegítő hatással rendelkezik, alkalmazása a várandósság ideje alatt nem javasolt. A vasfű túladagolása idegbénulást okozhat.

terebess.hu

Fotó: Tim Wilson from Blaine, MN, USA

-->