LEXIKON

VIKING só

Tölgyfával táplált tűz fölött füstölve készül, ahogy sok évvel ezelőtt a vikingek is füstölték sójukat.

A vikingek hagyományos eljárásával, a partmenti tengervízből gyűjtött moszatból lassú égetéssel kinyert "fekete só" egészen a XV. századig szinte az egyetlen Izlandon használatos fűszer volt, mivel a "fehér só" a népesség legnagyobb része számára megfizethetetlen luxuscikknek számított. A moszatból nyert sós hamut tengervízzel elegyítve addig főzték, amíg sűrű állagú sóvá nem alakult.

A füstös ízárnyalatú viking só ma is kedvelt fűszer egész Skandináviában. Alkalmas levesek, húsok ízesítéséhez, de házi kenyérsütésnél is előszeretettel használják. Magas ásványisó-tartalmának köszönhetően kifejezetten egészséges fűszer.

Az Íslensk hollusta cég a hagyományos viking eljárással, cukormoszat (saccharina latissima) égetésével készíti ezt a terméket.

wikipedia

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések



-->