LEXIKON

za'atar - zaatarral, zatar vagy zahatar

Za'atar (arabul: زعتر, héber, זעתר) egy nagyon népszerű fűszerkeverék, amelyet az arab, közel-keleti konyha szinte minden nap használ. Ez a keverék ott van Szíria, Jordánia, Libanon, Izrael és Palesztina, valamint kisebb mértékben, Törökország konyháiban is.
A za'atar alapja a kakukkfű, szömörce, szezámmag (pirítva vagy nyersen) tartalmaz még más gyógynövényeket is: majoránna, oregánó, izsóp, kömény- vagy édeskömény. Összetétele  országonként, régiónként, településenként változó.
Íze enyhén savanykás, aromás.
Nagyon sokféle étel elkészítéséhez használják:  a grillezett húsok és zöldségek mellé, olíva olajjal keverve,akár masszaként.
A konyhában a Közel-Keleten zaatarral készülnek  a sült tészták is, a kenyerek ( az arab kenyér (pita) és apró pizzák is.

A történészek is ismerik, már az ókori Egyiptomban is használták, megtalálták nyomai t ennekTutanhamon fáraó. Még Plinius írásaiban megemlíti.

Foto: Zatar de Gassan - Wikipedia

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések



-->