RECEPTEK

RECEPTEK

Aranyszálat húzó alma vagy banán

E finom desszert elkészítéséhez a receptben ismertetjük azt az ügyes és egyszerű kínai módszert, melynek segítségével a cukrot néhány kanálnyi forró olajban karamellizálhatjuk. Sőt, mi több: az olajat utána különválaszthatjuk a karamelltől és más étel készítéséhez ismét felhasználhatjuk.

Hozzávalók 6 főre

  • 3 alma (zöldalma vagy golden) vagy 3 aránylag nagy, éretlen banán
  • 1 evőkanál sima liszt
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 9 evőkanál cukor
  • 1 púpozott teáskanál fehér szezámmag
  • 10 dkg sütőporral kevert liszt
  • 1 nagy, gyengén felvert tojás
  • 8 evőkanál víz
  • 1 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Készítsük el a híg tésztát: szitáljuk egy keverőtálba a lisztet, és keverjük hozzá a tojást. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet és keveréssel sima, sűrű krémhez hasonló állagú tésztává dolgozzuk el. Kb. 15 percig hagyjuk állni, majd keverjük hozzá az olajat.
2. Hámozzuk meg és csumázzuk ki az almákat, vagy hámozzuk meg a banánokat és távolítsuk el róluk a szálakat is. Az almákat vágjuk fel, a banánokat pedig osszuk 8 részre. Szórjuk meg és jól vonjuk be sima liszttel.
3. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Forrósítsuk fel 180 °C-ra vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 60 másodperc alatt meg nem pirul. A gyümölcsdarabokat egyenként mártsuk meg a tésztába. Az olajban süssük kb. 2-3 percig, amíg halvány arany-sárgára nem pirulnak. Pálcikával vagy szűrőkanállal emeljük ki konyhai papírtörülközőre. (Ezt több órával hamarabb is elvégezhetjük.) Forrósítsuk fel az olajat ugyanarra a hőfokra. A gyümölcsöket másodszor is süssük bő olajban kb. 1 percig, vagy amíg ropogósak és aranysárgák nem lesznek. Kézi szűrővel vagy szűrőkanállal szedjük konyhai papírtörülközőre.
4. Egy nagy tálat töltsünk meg vízzel és jégkockákkal, és tegyük félre.
5. Egy jól kitisztított és sómentes wokot vagy nagy serpenyőt erős tűzön hevítsünk fel. Öntsük bele a friss olajat, futtassuk körbe és hevítsük füstölésig. Tegyük bele a cukrot, és állandó kevergetés mellett aránylag nagy hőfokon hagyjuk az olajban elolvadni. Amint a cukor teljesen elolvadt, a színe világosbarnára változik. Azonnal tegyük bele a gyümölcs-darabokat, és szórjuk rá a szezámmagot. Két wok lapáttal vagy fémlapáttal forgassuk a gyümölcsöt, hogy a karamellizált szirup egyenletesen bevonja. Ezt igen gyorsan és gondosan kell végezni. Tegyük át egy nagy tálra, majd egyenként azonnal merítsük a tál jeges vízbe, hogy a karamell megdermedjen. Amint a vizes tálba tesszük, tapasztalni fogjuk, hogy szálat húznak.
6. Gyorsan emeljük ki a jeges vízből és tegyük egy tálra. Azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!