RECEPTEK
RECEPTEK
Bő olajban sütött főnixmadárfarok-rákok

Ez a fogás a szépség kínai jelképéről, a főnixmadárról kapta a nevét, a fűrészes garnélarákok a főnix hosszú és kecses farkára emlékeztetnek.
Hozzávalók 6 főre
- 45 dkg friss vagy fagyasztott, közepes méretű nyers garnélarák páncéljában, feje nélkül
- teáskanál só
- néhány fordulat fehér bors a borsdarálóból
- 1 nagy kicsumázott zöldpaprika
- földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
- 15 dkg sima liszt
- 5 evőkanál kukoricaliszt
- 1 1/2 teáskanál sütőpor
- 2,3 dl víz teáskanál só
- 2 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
Az elkészítéshez szükséges eszközök
1. Készítsük et a tésztát: egy nagy tálba szitáljuk bele a sima lisztet és a kukoricalisztet, keverjük hozzá a sütőport. Lassan keverjük hozzá a vizet, és dolgozzuk el simára. Legalább 30 percig pihentessük. Közvetlenül felhasználás előtt adjuk hozzá a sót meg az olajat, és addig keverjük, amíg a tészta sima és fényes nem lesz.
2. Ha fagyasztott rákot használunk, hagyjuk jól kiengedni. Tisztítsuk meg a páncéljától, de a farkát hagyjuk érintetlenül. Vegyük ki az ereit és papírtörülközőn itassuk le a vizet.
3.A rákokat fordítsuk egyenként a hátukra, és ejtsünk 3 átlós metszést a hason anélkül, hogy teljesen átvágnánk. így a bő olajban való sütés közben nem kunkorodik fel. Sózzuk és borsozzuk.
4. A zöldpaprikát vágjuk téglalap alakú darabokra.
5. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. melegítsük 190 °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul.
6. Fogjuk meg a rákokat a farkuknál fogva és testük többi részét mártsuk a tésztába. Emeljük fel és hagyjuk, hogy a tészta kicsit lecsepegjen. Tegyük az olajba a rákok felét, vagy annyit, amennyi belefér.
A videón is megnézhetsz egy hasonló receptet: