RECEPTEK

RECEPTEK

Bő olajban sütött szójababsajt, agyagedényben - előétel

Dél-Kínában és Hongkongban nagy divat — különösen télen bizonyos fogásokat agyagedényben tálalni. Az ilyen ételeket, amelyek húsból, belsőségekből, halból, tengeri ételekből, zöldségekből és szójababsajtból állnak, agyagedényes fogásoknak is nevezik. Főalapanyagukat rendszerint, bő olajban sütik, majd a többi hozzávalóval együtt a tűzálló — és így tálalás előtt felforrósítható — agyagedénybe kerül. Agyagedény helyetthasználhatunk zománcozott tűzálló edényt vagy rézlábost is.

Hozzávalók 5 főre

 • 4 db nagy vagy 6 db közepes nagyságú szárított kínai gomba, vízben áztatva
 • 4 db lecsepegtetett szójababsajt
 • 4 nagy levél kínai zellerkáposzta
 • 2 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
 • 2 vékony szelet friss, hámozott gyömbérgumó
 • ízlés szerint földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
 • 1 teáskanál burgonyaliszt
 • 5 evőkanál áztató lé a gombáról vagy alaplé
 • 2 teáskanál sűrű szójamártás
 • 2 evőkanál kagylómártás
 • 1-2 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
 • 2-3 db újhagyma fehér és zöld része 2,5 cm-es darabokra vágva

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le a gombát, nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Vágjuk vékony csíkokra.
2. Mindegyik szójababsajtot vágjuk fel 3 téglalap alakú darabra, de vigyázzunk, hogy ne törjön össze. Több réteg konyhai papírtörülközőre fektetve csepegtessük le.
3. Vágjuk fel keresztben a káposztát 2,5 cm hosszú darabokra.
4. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig. Öntsünk bele 1 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a gyömbért, és míg sistereg, adjuk hozzá a káposztát. Csúsztassuk a woklapátot vagy egy fém lapátot a wok aljáig, a hozzávalókat kevergessük és forgassuk kb. 30 másodpercig, Kevés sóval (ízesítsük, vegyük kisebb lángra és lefedve főzzük 2-3 percig), vagy amíg puha, de ropogós nem lesz. Vegyük ki, és ha kell, csepegtessük le. Tegyük egy előmelegített agyagedénybe.
5. Készítsük el a mártást: keverjük össze a burgonyalisztet, a gombalevet vagy az alaplét, a szója- és a kagylómártást. Forrósítsunk fel egy serpenyőt vagy ha van, egy másik wokot. Öntsük bele a maradék 1 1/2-2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát, hagyjuk, hogy sisteregjen és megpiruljon, majd keverjük hozzá az újhagyma fehér részét és azután a kínai gombát. Kb. 30 másodpercig kevergessük és forgassuk. Öntsük bele a jól felkevert burgonyalisztes keveréket a serpenyőbe vagy a wokba. Vegyük kisebbre a lángot, és kevergessük tovább, míg besűrűsödik. Húzzuk le a lángról.
6. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel 200 °C-ra hogy, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 40 másodperc alatt meg nem pirul. Darabonként engedjük bele a szójababsajtokat, és süssük kb. 4 percig, vagy amíg aranyszínűek nem lesznek. Közben a sütési idő felénél hosszú bambuszpálcikákkal vagy csipesszel fordítsuk meg. Nagy kézi szűrővel vagy szűrőkanállal vegyük ki, és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le.
7. Az agyagedényben a káposztára fektessük rá a szójababsajtot. Adjuk hozzá az újhagyma zöld részét. Forrósítsuk fel a mártást és öntsük rá a szójababsajtra. 1--2-percig forrósítsuk fel az agyagedényt, majd- z asztalra teve azonnal tálaljuk az ételt.

A kiválasztott termék a kosárba került!