RECEPTEK

RECEPTEK

Búzasikér

Kínaiul a búzasikér szó szerint a búzaliszt tészta „rostos lényegét" jelenti. A kínai buddhista vegetáriánusok számára a húst helyettesíti, és mint ilyen, elengedhetetlen alkotórésze a vegetáriánus fogásoknak. Kínában, Tajvanon és Hongkongban a búzasikért főve árulják, de másutt nem kapható, mint ahogy kielégítő konzervhelyettesítője sem létezik. Szerencsére könnyű elkészíteni. Így feltétlenül próbálkozzunk meg vele.

Kb. 27-35 dkg sikért ad.

Hozzávalók 4 főre

  • 90 dkg durvára őrölt liszt
  • 1 evőkanál só
  • 5-5,5 dl hideg vagy langyos víz
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Szitáljuk bele a lisztet egy nagy, mély tálba. Adjuk hozzá a sót. Fokozatosan öntsük hozzá a vizet és addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos nem lesz, de még nem kemény.
2. Dagasszuk a tésztát. Ha kézzel csináljuk, akkor minél többet dagasszuk, üssük ököllel, dobjuk fel és húzkodjuk. Ha egy robotgépre erősí-tett tésztakeverővel dagasztjuk, akkor kb. 4-6 percig, vagy az utasításban megadott leghosszabb ideig dolgozzuk át. Mindkét esetben annyi ideig dagasszuk, amíg a tészta nagyon, de nagyon sima és ruganyos nem lesz, hogy a legnagyobb mennyiségű sikért nyerjük. 3. Takarjuk le a tésztát és hagyjuk 1 órát pihenni.
4. Tegyük a tésztát egy szitába és állítsuk a bedugaszolt mosogatóba. Nyissuk ki a hideg vizes csapot és mindkét kézzel nyomkodjuk és gyúrjuk a tésztát. A dolog lényege, hogy szó szerint kimossunk belőle min-den lisztes anyagot. Amikor a víz erősen tejszerű lesz, engedjük le, és tiszta vízzel folytassuk a mosást. Kb. 12 perc múlva a víz már majdnem átlátszóan tiszta, inkább kissé felhős, mint tejszerű. A tészta lágy, szivacsos masszává vált a szitában: ez a búzasikér. Mossuk még 1-2 percig, azután nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. A tészta most már fel-használható.
5. A sikércipót kézzel tépjük szét 4 adagra.  Mindegyik adagot osszuk fel 10 darabra, így összesen 40 darabot kapunk. Tegyük egy tányérra, de az egyes darabok között hagyjunk némi távolságot, hogy ne ragadjanak össze.
6. A sikérdarabokat megfőzhetjük, vagy bő olajban kisüthetjük. Ha megfőzzük, először egy nagy serpenyőben forraljunk fel sok vizet. Tegyünk bele 20 sikérdarabot, forraljuk kb. 4-5 percig, amíg fel nem jönnek a víz színére, ez ugyanis azt jelzi, hogy megfőttek. A bő olajban való sütéshez egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal.

 

Megjegyzés: a főtt sikér a hűtőben 2 napig, a bő olajban sütött sikér 7 napig tartható el. Mindkettő jól fagyasztható.

A kiválasztott termék a kosárba került!