RECEPTEK
RECEPTEK
Falafel
Tippek
• Ha nem szeretjük a koriandert, akkor is adjuk nyugodtan hozzá a falafelhez, mert sütés során a koriander elveszíti az eredeti ízét, és ha e nélkül dolgozunk, vérszegény lesz az eredmény.
• Ha tól sok gombócot készítünk, sütés előtt fagyasszuk le, jó lesz máskorra.
• Ha szeretjük a csípőset, tegyünk a falafelhez apróra vágott chilit.
• Mielőtt az összes gombócot kisütjük, süssünk meg egyet, kóstoljuk meg, és ha kell, igazítsunk a fűszerezésén.
• Ha a falafel túl sűrű, nyomott, adjunk hozzá egy kis vizet, zsemlemorzsát, szódabikarbónát, hagyjuk állni egy kicsit, és próbáljuk ismét kisütni egy falafel labdácskát.
A videón nem tesznek bele szezámot, pedig úgy az igazi!
Hozzávalók 4 főre
- 2 pohár csicseriborsó kb. 12 órás áztatás után
- 5 gerezd fokhagyma összetörve
- 2 csapott tk szódabikarbóna
- 1/3 pohár petrezselyem apróra vágva
- 1/2 kis vöröshagyma felaprítva
- 1 púpozott ek szezámmag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk paprika
- só (egy csapott tk-nál kevesebb)
- fekete bors
- növényi olaj a sütéshez
- 1 - 2 tk őrölt frissen őrölt koriander
Az elkészítéshez szükséges eszközök
1. Leöblítjük, és leszűrjük a csicseriborsót, és húsdarálóban összetörjük a fokhagymával, hagymával, petrezselyemmel és korianderrel együtt.
2. Beletesszük egy tálba, hozzáadjuk a többi hozzávalót (fűszerek, szezámmag), és jól összekeverjük. Érdemes megkóstolni a masszát, de ne ijedjünk meg, sokkal erősebb az íz, mint ami a végén lesz.
3. Lefedjük, és félretesszük (a legjobb a hűtőben) 30 percre vagy 1 órára.
4. Felmelegítjük az olajat a bő olajban való sütéshez (legyen meleg, de ne forrjon).
5. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és jól összekeverjük.
6. Kis falafel gombóckákat görgetünk a tenyerünkben, és addig sütjük, míg barna, falafelszínt nem kapunk.