RECEPTEK

RECEPTEK

Tabouleh

A tabouleh (tabulé) saláta az egyik legismertebb közel-keleti étel. A Földközi-tenger keleti partvidékének (Libanon-Izrael) szinte minden ízét és jellegzetességét magában foglalja. Frissességet, üdeséget és életkedvet visz az ember életébe még a mifelénk sokszor borús, szürke hétköznapokon is.

A tabouleh egyik különlegessége, hogy a petrezselyemzöld nem fűszerként, hanem kifejezetten salátalevélként szerepel benne. Ettől nyeri el az étel számunkra talán első pillanatra kicsit szokatlan, mégis egyedi és összetéveszthetetlenül friss ízvilágát.

 

forrás:rantotthuswokban.bmintbalazs.com/tabule

A videóban mentát is tesznek bele, feldobja!

Hozzávalók 6 főre

  • 250 g bulgur
  • 450 ml víz
  • 150 ml frissen facsart citromlé (3 - 4 db citrom leve)
  • 1/2 tk só
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 3 db érett, ízletes paradicsom
  • 1 fej lilahagyma (esetleg vöröshagyma)
  • kb. 6 csokor (összesen kb. 48 - 50 szál) petrezselyemzöld
  • 2 szál újhagyma
  • 1 - 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1 / Először készítsük el a bulgurt. Egy közepes lábasban forraljuk fel a vizet és a citromlevet, adjuk hozzá a bulgurt, sót, borsot. Egyszer keverjük át, és a tűzről levéve, fedő alatt hagyjuk a gabonát megpuhulni. Kb. 20 - 25 perc alatt el is készül, addigra az összes folyadékot magába szívja.

2 / Ebben a receptben az átlagos salátákhoz képest meglehetősen sok a savas összetevő, a citromlé. Ha ez elsőre túl savanyúnak tűnik (egyébként az), akkor nyugodtan csökkentsük a mennyiségét, vagy akár hagyjuk el teljesen a főzővízből. Később, a kész tabouleh salátát bármilyen más salátához hasonlóan ízesíthetjük citromlével.

3 / Közben készítsük elő a zöldségeket. Vágjuk össze a paradicsomokat falatnyi darabokra, a lilahagymát, zöldhagymát és petrezselymet apróra, a fokhagymát törjük át. A petrezselymet és a hagymát ízlés szerint lehet kicsit nagyobb darabokban hagyni.

4 / A taboulehbe lehet még - szintén ízlés szerint - uborkát, mentát tenni, Libanonban pl. majdnem annyi mentát tesznek bele, mint petrezselymet, így ebben az esetben a menta sem fűszerként, hanem salátanövényként funkcionál.

5 / Egy nagy salátástálban keverjük össze a zöldségeket, majd adjuk hozzá a bulgurt, ha már megpuhult. Jól forgassuk át őket, és tegyük hűtőszekrénybe legalább 3 órára.

A kiválasztott termék a kosárba került!