RECEPTEK

RECEPTEK

„Tengeri moszat" - előétel

Ez az északi fogás másutt nem kapható tengeri moszatból készült.  Az alábbiakban felsorolt, könnyebben beszerezhető alapanyagokból mégis a kívánt ízű ételt állíthatjuk elő .

Hozzávalók 6 főre

  • 45 dkg megmosott és megszárított tavaszi leveles zöldség vagy egy káposzta zöld levelei
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 2,3 dkg hámozott mandula
  • mandula teáskanál só
  • só 2 teáskanál porcukor

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A tavaszi leveles zöldségek kemény szárát vagy torzsáját távolítsuk el és dobjuk ki. Egy nagy tálcán
hagyjuk alaposan száradni.
2. Sodorjunk, össze 6-7 levelet, vagy ahányat egyszerre göngyölegben össze tudunk fogni, és éles késsel keresztben vágjuk a lehető legvékonyabb metéltre. Terítsük ismét szét a tálcán, hogy átjárja a levegő, mert minél szárazabb, annál ropogósabbra sütni anélkül, hogy élénk színét a sütés közben elvesztené.  Eddig a pontig 6-8 órával előbb is előkészíthetjük az ételt.
3. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel 200 °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 40 másodperc alatt meg nem pirul. Tegyük bele óvatosan a tavaszi zöldség felét és süssük kb. 2 percig, vagy amíg ropogós nem lesz; a színe kissé sötétebb zöldre változik. Nagy kéziszűrővel vagy szűrőkanállal vegyük ki és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le. Bő olajban süssük ki a többit is.
4. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük át egy tálra. Hintsük meg sóval és jól keverjük össze. Cukrozzuk meg, és ismét keverjük össze. Mandulával díszítsük.
5. Éjszakára tartsuk szobahőmérsékleten, a „tengeri moszat" reggelig ropogós marad hűtés nélkül is.

A kiválasztott termék a kosárba került!