RECEPTEK
RECEPTEK
Vörösbabkrém
Nem éppen kínai szokás desszerttel zárni az étkezést, inkább gyümölcsöt kínálnak. Ez az olcsó puding mégis igen népszerű a kantoniak körében; az állaga sűrű és nem túlzottan édes. Forrón, tejszín nélkül tálalják.
Hozzávalók 6 főre
- 22 dkg vörös bab (adzuki bab) megmosva, lecsepegtetve
- 4 tk ragacsos rizs megmosva és lecsepegtetve
- 1,7 I hideg víz
- 1 db szárított mandarinhéj
- 3 tk földimogyoró- vagy kukoricaolaj
- 17 dkg cukor (ha hidegen tálaljuk)
- tejszínhab (opcionális)
Az elkészítéshez szükséges eszközök
1 / A rizst és a babot áztassuk hideg vízben (1,7 liter), fél napig vagy egy éjszakán át. Ne csepegtessük le. (Ezt a lépést ki is hagyhatjuk.)
2 / A babot, a rizst és a mandarinhéjat tegyük egy nagy serpenyőbe, adjuk hozzá az olajat és a megmaradt hideg vizet. Ha az első lépést kihagytuk, öntsük rá az egész hideg vizet. Forraljuk fel. (Ha forró vizet öntünk a mandarinhéjra, keserű lesz az íze!) Vegyük kisebbre a lángot, és lefedve, lassan főzzük 2 órán át. Időnként keverjük meg, és ellenőrizzük a víz mennyiségét: a megfelelő - ragacsos állaghoz - 9 dl -1 literre kell csökkennie, hogy még épp ellepje a babot.
3 / Adjuk hozzá a cukrot, és lassan főzzük, amíg teljesen el nem olvad. Vegyük ki, és dobjuk el a mandarinhéjat. Fedő nélkül hagyjuk kihűlni.
4 / Turmixgéppel pürésítsük a babkeveréket. Tegyük hűtőbe. Tejszínhabbal tálaljuk.
Megjegyzés: aki az erősebb mandarinízt szereti, pürésítheti a mandarinhéjat is a főtt vörösbabbal együtt. Ha kedvünk tartja, forrón is tálalhatjuk.