RECEPTEK

RECEPTEK

Vörösbabkrém

Nem éppen kínai szokás desszerttel zárni az étkezést, inkább gyümölcsöt kínálnak. Ez az olcsó puding mégis igen népszerű a kantoniak körében;  az állaga sűrű és nem túlzottan édes. Forrón, tejszín nélkül tálalják.

Hozzávalók 6 főre

  • 22 dkg vörös bab (adzuki bab) megmosva, lecsepegtetve
  • 4 tk ragacsos rizs megmosva és lecsepegtetve
  • 1,7 I hideg víz
  • 1 db szárított mandarinhéj
  • 3 tk földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 17 dkg cukor (ha hidegen tálaljuk)
  • tejszínhab (opcionális)

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1 / A rizst és a babot áztassuk hideg vízben (1,7 liter), fél napig vagy egy éjszakán át. Ne csepegtessük le. (Ezt a lépést ki is hagyhatjuk.)

2 / A babot, a rizst és a mandarinhéjat tegyük egy nagy serpenyőbe, adjuk hozzá az olajat és a megmaradt hideg vizet. Ha az első lépést kihagytuk, öntsük rá az egész hideg vizet. Forraljuk fel. (Ha forró vizet öntünk a mandarinhéjra, keserű lesz az íze!) Vegyük kisebbre a lángot, és lefedve, lassan főzzük 2 órán át. Időnként keverjük meg, és ellenőrizzük a víz mennyiségét: a megfelelő - ragacsos állaghoz - 9 dl -1 literre kell csökkennie, hogy még épp ellepje a babot.

3 / Adjuk hozzá a cukrot, és lassan főzzük, amíg teljesen el nem olvad. Vegyük ki, és dobjuk el a mandarinhéjat. Fedő nélkül hagyjuk kihűlni.

4 / Turmixgéppel pürésítsük a babkeveréket. Tegyük hűtőbe. Tejszínhabbal tálaljuk.

Megjegyzés: aki az erősebb mandarinízt szereti, pürésítheti a mandarinhéjat is a főtt vörösbabbal együtt. Ha kedvünk tartja, forrón is tálalhatjuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!