Aka/vörös miso paszta bio -hikari miso

Organic aka/red miso paste -hikari miso

Ár:
3.950 Ft
Csak a boltban vásárolható!

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 7 900 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hagyományos japán, fermentált ízesítő paszta: bio akamiso vagy vörös (sötét) miso. Vegán és gluténmentes.

Alapanyagai nem-GMO, bio szójabab, bio rizsalapú rizs koji és . A rizs koji egy sajátosan japán fermentációs indító vagy starter: főtt rizs Aspergillus oryzae penészgombával beoltva. Ha egy miso rizs kojival készül, akkor rizs miso-nak (kome miso) minősül (megjegyzendő, hogy ez a legelterjedtebb miso típus!). Mivel színe sötétebb, magasabb a sótartalma és a szójabab a vezető alapanyaga, vörös vagy aka miso-nak számít.

Színe meleg karamellbarna, ízvilága karakteres, erőteljes, sós, fanyar és pikáns, kiemelkedő umami ízzel. Állaga félkemény, krémes és szemcsés egyszerre. Természetes tartósítót, alkoholt tartalmaz; ez egyrészt megakadályozza a felületi penészképződést, másrészt leállítja az erjedési folyamatot, és ezzel együtt a széndioxid termelődést, amely „felfújná”, egy idő után pedig kirobbantaná a miso paszta csomagolását. A főzés során az alkohol elpárolog.

A vörös miso fermentációs ideje hosszú, az érlelési folyamata lassú (természetes erjesztésnél 1 - 3 év, kontrollált hőmérsékletnél 3 - 4 hónap), innen a sötét színe, ill. koncentráltabb sós íze (minél tovább erjesztik, annál sósabb lesz). A színét a szójabab mennyisége is befolyásolja, minél több szójababot tartalmaz, annál sötétebb lesz. Ha a szóját gőzölik, és nem főzik, tovább mélyíti és sötétíti a miso színét. Ahogy a vörös miso-kra általában jellemző, viszonylag alacsony a szénhidráttartalma, és magas a sótartalma.

Természetes probiotikum forrás, egy élő élelmiszer. Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuper élelmiszer”.

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

 

Felhasználás

Elég markáns „jelenség”, ezért specifikusabban érdemes használni.

Legismertebb felhasználási területe talán a miso leves (misoshiru), a dashi alaplébe kevert miso paszta. Használják ramen-, udon-, somen leveshez is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), húsok pácolásához, nehezebb húsételekhez, pörköltekhez, erőteljesebb ízvilágú marinádokhoz, szószokhoz, mártogatókhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag).

Kiváló társítás húsosabb zöldségekhez (pl. padlizsán, sütőtök), gombákhoz.

Hozzáadható salátaöntetekhez, különböző desszertekhez, ahol az édes és sós ízek remekül kiegészítik egymást (pl. karamellszósz, csokis desszertek, miso-s sajttorta, miso-s fagyi stb.).

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz, és vegyítsük el benne. FONTOS, hogy utána NE FORRALJUK azt, mert a miso-ban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy ha már benne van a miso, a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magas sótartalmát, az ételt, amelyhez a miso-t hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szója, rizs, só, alkohol

 

Allergének

A termék szóját.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 871 kJ/208 kcal
Zsír: 5,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 25 g
- amelyből cukrok: 14 g
Fehérje: 10 g
Só: 11,5 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!