Penja fehér bors

White penja pepper

Ár:
1.450 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 72 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kamerun Moungo tartományában, a Penja Völgyben termesztett fehér bors (Piper nigrum) vagy madár bors, a borsfélék (Piperaceae) családjából. Az egyik legkeresettebb fehér borsok közé tartozik.

Kis falusi közösségek termesztik viszonylag kis területen, kb. 60 hektáron, mindössze alig 70 éve. Az éghajlati feltételek (forró napsütés, magas páratartalom, sok eső) nagyon kedvezőek a borstermesztéshez, a vulkanikus talaj kitűnő minőségű, ásványi anyagokban gazdag.

2014-ben kapta meg a PGI minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés; OFJ), ez első ilyen Afrikában. A penján kívül a világon még csak egy bors, a kambodzsai kampot bors rendelkezik ezzel a minősítéssel. OFJ-t olyan termék kap, amely egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze, mint ahogy a penja bors egyedi karakterét a Penja Völgy sajátos klímájának és talajának köszönheti.

A fehér és a fekete bors ugyanazon kúszónövénynek a termése. A fűszerbogyók végső színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A fehér esetében a kézzel szedett és válogatott érettebb, pirosas borsszemeket pár napig - egy/két hétig áztatják (miközben fermentálódik), majd a borsszemeket addig dörzsölik, amíg a külső rétegét, a tulajdonképpeni gyümölcshúst eltávolítják, így csupán a kemény, ropogós magja marad meg, amit mosás után napon szárítanak.

Krémszínű, aprószemű bors. Letisztult, pézsmás, kicsit dohos ízvilág jellemzi, tipikus – állatokra, trágyára emlékeztető – illattal, ami a fermentáció „mellékterméke”. A fekete penja borshoz képest kevésbé csípős és aromaprofilja is egyszerűbb, mivel a külső héjjal és gyümölcshússal együtt aromaanyagokat és valamennyi - csípősségért felelős - piperint is eltávolítanak. Kevésbé fűszeres-aromás és lágyabb. Enyhébb csípőssége éles, de kifinomultabb, hamar szertefoszlik a szájban. Egyik legcsípősebb fehér borsnak tartják.

 

Felhasználás

A francia konyha nagy kedvence a fehér penja bors: egytálételeket, pitéket, tejszínes szószokat, fehér szószokat/mártásokat (pl. bechamel, velouté, sajtszósz, majonéz), tejszínes krémleveseket (pl. Vichyssoise), alapleveket, tojásos ételeket, krumplipürét fűszereznek vele.

Az állatra emlékeztető, kissé dohos aromája jól harmonizál kagylóval, fehér húsokkal, fehér halakkal, sertéssel, borjúval, párolt zöldségekkel, velővel, gombával, spárgával, fehér babbal, grillezett kecskesajttal.
Kitűnő rizshez, tésztaételekhez, tésztasalátákhoz, salátákhoz.

A fehér borsot ritkán használják egészben, inkább durvára törve vagy finomra őrölve. Minél finomabb szemcséjű a fűszerünk, aromája annál intenzívebben fog ötvöződni az étellel.

FONTOS! A főzés végén kell hozzáadni az ételhez, mert a magas hőmérsékleten keserű lesz. Kis mennyiségben helyettesíthetjük fekete borssal, de ha nagyobb mennyiség szükséges, ne használjunk feketét, mert ízviláguk elég különböző.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Jó párosítás a földes ízvilágú köménnyel vagy citromfűvel.

 

Az összetevőkről

 

Összetevők

fehér bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Kamerun

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!